10/31/14 09:46
(http://pik.bg)

Янка Такева: Млади учители няма не само у нас, но и в цяла Европа

Янка Такева: Млади учители няма не само у нас, но и в цяла Европа

Има недостиг на млади учители не само у нас, но и в цяла Европа и причината за това е липсата на мотивация у младите да изберат тази професия. Това каза председателят на СБУ Янка Такева, цитирана от "Фокус". По думите й, след 10 години в Европа ще има недостиг от поне 6 млн. учители.

„Цяла Европа след 10 години ще има нужда от 6 милиона учители, но нито една страна в Европа не говори за старите си учители. Те говорят за учители с продължителен трудов стаж и аз смятам, че ние трябва да променим лексиката си като уважение към българския учител. Да, имаме учители с дълъг педагогически, учителски стаж и те заслужават едно нормално излизане от учителската професия. Затова ние искаме увеличаване на обезщетенията при пенсиониране на 10 брутни работни заплати и затова настояваме да има увеличаване на работните заплати, за да дойдат младите физици, младите химици, които излизат от университета, но имайте предвид, че факултетите по физика и химия, които подготвят учители, нямат кандидати, защото младите хора са обидени“, обясни Янка Такева. Тя каза още, че все по-устойчива става тенденцията младежите да не проявяват интерес към учителската професия у нас, а да предпочитат да се реализират в чужбина. Според нея е необходимо следващият образователен министър да предложи стратегия за образованието.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване