11/01/14 16:16
(http://www.klassa.bg/)

Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив стана на 135 г.

 Създадена през 1879 година по личната инициатива на големия български възрожденец Йоаким Груев, Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив е второто по големина хранилище на българска книжнина у нас, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Важно значение има приетия през 1881 г. Закон за свободата на печата, съгласно който библиотеката получава по един екземпляр от всички публикации, издадени на територията на Източна Румелия. С този закон тя става първата депозитна библиотека в страната, а и на Балканите. Екземпляри от книгите, издадени у нас от 1879 до Съединението през 1885, на практика се съхраняват само в Пловдив, тъй като в княжество България законът влиза в сила по-късно. Първата депозитна библиотека е пловдивската.

Първоначално библиотеката се е намирала в помещения на Дирекцията на народното просвещение на Източна Румелия и е действала и като музей. Много от ценните заглавия във фонда са плод на дарение. Първото и най-старо е от калоферският търговец Христо Пулиев, който дарява на библиотеката фрагменти от Слепченския апостол от ХІІ в. 68 са славянските ръкописи в сбирката "Ценни и редки", всички те вече са дигитализирани и са на разположение на изследователи и студенти, казва директорът на библиотеката Димитър Минев.



БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване