11/01/14 07:23
(http://www.klassa.bg/)

Очевидна капитулация за Украйна

 Вестник „Вашингтон пост” се отнася явно скептично към изразения веднага след подписването на споразумението оптимизъм от европейските лидери. Според вестника договорените цени на газа за Украйна са на нивото на средните за Европа - около 380 евро за 1000 кубметра. Украйна месеци наред се опитваше да постигне по-ниска цена - около 326 евро, както и да премахне системата на временни намаления - дългосрочна руска стратегия, която според Киев прави Украйна уязвима на политически натиск. В този смисъл сегашното споразумение е очевидна капитулация за Украйна, отбелязва вестникът.

 

В същото време споразумението не гарантира, че няма да има спирания на газа тази зима. Русия обясняваше предишни такива прекъсвания - всяко от тях продължаващо няколко дни – с технически затруднения, макар че те подозрително съвпадаха с периоди на политически напрежения, отбелязва ”Вашингтон пост”.

 

Все пак ”Вашингтон пост” отбелязва, че споразумението в Брюксел слага край на абсурдното спиране на газовите доставки за Украйна, които заплашваха да оставят хиляди украински домове зъзнещи от студ през зимата, но също така ще гарантира и редовното снабдяване с газ на много европейски страни.

 

Вестникът отбелязва, че това споразумение идва след остър спор за цената на синьото гориво и след месеци на геополитически сътресения. То, изглежда, може да се разглежда като примирие, поне временно, на широкия фронт на бушуващия конфликт между Русия и Украйна, отразил се сериозно и на отношенията между Русия и Запада, които сега са в най-лошото си състояние след Студената война.

 

Някои лидери се опасяваха, че тази зима може да се окаже повторение на 2006 и 2009 г., когато редица страни в Източна и Централна Европа тежко пострадаха заради руско-украинските газови спорове.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване