11/01/14 18:05
(http://pik.bg)

Тома Биков пред ПИК: Има опасност ГЕРБ и Реформаторският блок да се сринат, ако съставят правителство. И тогава ще стигнем до президентска република

Тома Биков пред ПИК: Има опасност ГЕРБ и Реформаторският блок да се сринат, ако съставят правителство. И тогава ще стигнем до президентска република

Политическите страсти са нажежени до краен предел. Противоречиви информации текат от всички политически централи за бъдещото управление на страната. Партиите се страхуват от предстоящи избори. ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) правят вече почти едноседмични преговори за съставяне на правителство. Патриотичният фронт и АБВ отговарят нееднозначно дали биха подкрепили с гласовете си в парламента правителство на ГЕРБ и РБ. Потърсихме коментара на политическия анализатор Тома Биков за поредната политическа криза у нас. 

Интервю на Албена Борисова

- Ще има ли правителство, господин Биков?

- Има възможности за съставяне на кабинет, но те не са големи. Не защото едно правителство няма да получи подкрепа при гласуването. А защото може да не получи подкрепа по време на управлението си. И тогава ще започне да зависи от ДПС. Патриотичният фронт може да не покрепя правителството за 4 г., ако не го устройва програмата му. Въпросът не е в съставянето на кабинет, а в това за какъв период той ще разполага с подкрепата на 121 депутати. 

- Какво се случва с Реформаторския блок? Създават впечатление, че не могат да разделят бащината дружина. Власт ли искат?

- Реформаторският блок изпитва различни колебания. Някои се притесняват, че той може да изгори в управлението. Подобни страхове има и в ГЕРБ. И двете партии ще пострадат при евентуален неуспех и ще се сринат електорално. Реформаторският блок може да изчезне, а ГЕРБ е заплашен да го стигне съдбата на БСП. 

- Защо Реформаторите настояха Патриотичният фронт да бъде включен в управленската коалиция? Вие сте техен поддръжник, в кухнята сте...

- Аз вече не съм в кухнята, по-скоро съм в кулоарите на Реформаторския блок. Реформаторите настояха Патриотичният фронт да участва в управлението от страх. Страхът е, че Фронът може да започне да зависи от ДПС, ако не е във властта. Друг е въпросът дали той е в състояние да осигури такава застраховка за подкрепа на евентуално правителство. Спряга се и АБВ в управленското парламентарно мнозинство. Как виждате Реформаторският блок да има подкрепата на Георги Първанов и Румен Петков? Това е част от компромиса, който трябва да се направи. Друг е въпросът колко си струва той. Ако е в името на стабилността, тя ще се постигне трудно. А реформи се правят само с тежка подкрепа. Няма случай реформи да се правят с правителство на малцинството. 

- ГЕРБ обяви възможност за управление с формула 2+2 в четвъртък. Ден по-късно АБВ пък контрира, че с тях разговори не са правени в тази насока?!

- Те може да го обявят пак. Кои политики са свързани с тяхната програма? Знае ли се? Те не участват във властта и няма да поемат отговорност. Политическа отговорност се поема само чрез участие в правителството на ниво министър. Гласуването в парламента е до време. Абсурдна е ситуацията - Георги Първанов и Валери Симеонов да стоят по ъглите на парламента и да решават да дават подкрепа, когато им отърва. 

- Няма ли опасност да се повтори случаят "Орешарски", ако се състави правителство? Трудно вървят политическите преговори, съществува вариант да се състави кабинет на малцинството, а в същото време Протестна мрежа възобнови протестите си пред парламента...

- Ако се стигне до формулата 2+2 на управление, това ще е третото правителство на малцинството. Първото беше на Бойко Борисов, второто - на Пламен Орешарски. Това е тенденция, а не случайност. Ако то се роди, ще е правителство на най-малкото малцинство. След ерата "Орешарски" трябва да случи точно обратното. И не трябва да имаме експертно правителство. Защото в един момент ГЕРБ и Реформаторският блок може да се окаже, че сами са се вкарали в капан. 

- Тогава какъв е изходът?

- Има страх от избори. А аз мисля, че трябва да бъде съставено правителство, което да работи до 1 март. То трябва да е подкрепено от множество политически сили  и да приеме бюджет, както и да направи промени в Изборния кодекс. Трябва да се направи така, че в парламента да влизат 120 пропорционални и 120 мажоритарни депутати. И няма лошо изборите да бъдат през зимата на 2015 г. 

- Ами как ви се вижда поведението на БСП? Те твърдят, че избирателят им е отредил ролята на опозиция. А всъщност избирателят поиска коалиционно управление на страната, затова направи този шарен парламент...

- БСП получиха много малък резултат и това ни лиши от голяма коалиция. Иначе можеха БСП и ГЕРБ да се коалират, но тогава тяхното правителството щеше да има подкрепата само на 123 депутати, т.е. да виси на волята на 3 народни представители. А БСП е разцепена. Ръководството й е в правото си да поиска да реформира партията. А реформи се правят най-добре, когато си в опозиция. 

- Да, но държавният интерес не е ли по-важен от партийния?

- Така е. В момента в парламента има 8 партии заради отлива от БСП. Именно той помогна на политически брокери да влязат в парламента. Ако сриването на партиите продължава, ще стигнем до ситуация да не можем да направим стабилно управление?

- Тогава няма ли най-удачният вариант да е да станем президентска република?

- Ако имаме неуспешно бъдещо правителство, дебатът за президентска република ще дойде на дневен ред. Тя е по-авторитарният вариант. Но до него се прибягва, когато политическата система се разпада. 

- Анти-ДПС кампанията, която водят всички партии в момента, не застрашава ли етническия мир в страната?

- Не мисля. Етническият мир може да бъде застрашен, ако ДПС нямаше какво да губи. А тя има много да губи, ако тръгне на война. За съжаление тя си създаде крайно неприемлив имидж и то не по етнически причини. А като партия, преяждаща с власт  и извиваща ръце. ДПС е замислена като политическа сила, която представлява българските турци. Тя е монополист. И си играе успешно тази роля. Тя не е партия, която работи за подобряване на жизнения стандарт. Единственият начин ДПС да бъде накарана да се съобразява, е да бъде поставена в режим на конкуренция. ДПС губи гласовете на турците, но печели от ромите. Ето това може да се използва от другите партии - да слагат за водачи на своите листи български турци в смесените райони.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване