11/04/14 22:03
(http://pik.bg)

Корумпираните митничари от Лесово са връщали и ресто на шофьорите

Корумпираните митничари от Лесово са връщали и ресто на шофьорите

Корумпираните митничари от Лесово са връщали и ресто на шофьорите, когато те са им давали по-едри банкноти. Това са споменали по време на разпитите свидетели по разследването на ДАНС и прокуратурата. При акцията им бе разбита мащабна схема с подкупи на митническия пункт при границата с Турция, пише "24 часа".

В ареста са шефът на митнически пункт Лесово Димитър Колев, началници на смени и заместниците им. Днес спецсъдът ще реши дали те да останат с постоянна мярка "задържане под стража".

Тарифата за по-бърза обработка на документите на преминаващите автомобили е била 10 - 20 лв., обявиха вчера от държавното обвинение. За да не проверяват тирове, митническите инспектори искали по-крупни суми. Масова практика обаче било шофьорите да подават едри банкноти в евро, когато им се напомни да почерпят за по едно кафе, разказва източник от разследването.

Често  изнудваният шофьор подавал 100 евро, а униформеният съвестно му връщал ресто от 90 евро в същата валута. В замяна на исканата сума преминаващият границата получавал по-бърза обработка на митническите документи. Така и двете страни били доволни, особено по времето, когато ГКПП Капитан Андреево бил затворен за ремонт и трафикът се пренасочил към Лесово.

Практиката с почерпката за кафе и връщането на ресто съществувала от години, още от отварянето на пункта през 2005 г. При акцията шефът на митническия пункт Димитър Колев е арестуван в момент, когато е получавал плик с пари от Георги Банев, началник на смяна Б. Банев е кандидатствал за младши митнически инспектор през 2011 г., научи "24 часа" от източник в администрацията на приходната агенция. Тогава изпитната комисия не го е допуснала до втори кръг, защото се провалил на теста за интелигентност. Кадровото му досие е иззето от прокуратурата, тепърва ще се проверява при какви обстоятелства е назначен и как се е издигнал толкова бързо в йерархията. През същия конкурс успешно е преминал друг от арестуваните в акцията на ДАНС и прокуратурата - Чавдар Дюлгеров, началник на смяна Г.

7-те митничари от Лесово с повдигнати обвинения за подкупи не са единствените, които са били арестувани в последните години.

По аналогичен начин през 2009 г. са задържани шефът на пункта Димитър Колев, началникът на смяна Красимир Гочев и спедиторът Мартин Марков. През 2012 г. срещу последните двама е внесен обвинителен акт за контрабанда и пране на пари, но съдът е върнал делото за доразследване. Красимир Гочев е преназначен на друг митнически пункт.

През 2010 г. ГДБОП арестува други 4-ма митничари от Лесово за подкуп, а на ГКПП Капитан Андреево бяха задържани 9 техни колеги.

Веселин Желев и Радостина Димова са двама от инспекторите, хванати тогава на МП Лесово. Въпреки обвиненията срещу тях, повдигнати от Софийската градска прокуратура още през 2010 г., те продължават да работят там до януари 2014-а, а атестациите им са много добри. Бившият шеф на митниците Павел Тонев ги отстранява със заповед след получено писмо от прокуратурата, че служителите му са обвиняеми. Делото срещу четиримата от Лесово приключва на 20 септември т.г. Всички са оправдани.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване