11/04/14 19:41
(http://pik.bg)

Кръст от Берлинската стена бе заловен на границата ни

Кръст от Берлинската стена бе заловен на границата ни

7 бели кръста, поставени в памет на загиналите бегълци през Берлинската стена, са били откраднати и отнесени на външни граници на ЕС. Един от тях е в България, съобщиха германски медии вчера.

Става дума за протестна акция на групата “За политическа красота”. Те са откраднали седемте бели кръста от композиция на мястото на Берлинската стена край р. Шпрее в Берлин, която бе поставена в памет на жертвите, загинали при опит да избягат от ГДР. Участниците в протеста са ги поставили на седем различни външни граници на ЕС в знак на протест срещу капсулирането на Европа срещу бежанци от Третия свят.

“Докато Европа се подготвя да празнува 25 години от падането на Берлинската стена, вече е издигнала нови по границите си, в чиито основи до днес са загинали над 30 000 бежанци”, написаха демонстрантите в писмо до медиите. “Поставихме кръстовете там, за да почетем и бъдещите жертви на новите стени”, казват още от “За политическа красота”. Как и кога е стигнал кръстът в България на границата с Турция, не се обяснява. Другите са поставени в Гърция и Италия. Идващия уикенд протестиращи ще отидат до границите на ЕС, за да “бутнат стените и там”. В неделя се отбелязват 25 г. от падането на Берлинската стена.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване