11/05/14 13:59
(http://pik.bg)

Близнашки: Орешарски унижи президента с бюджета - получихме тежко наследство

Близнашки: Орешарски унижи президента с бюджета - получихме тежко наследство

Президентската институция и Съветът за електронни медии се намират в изключително тежко положение. Със своята гражданска позиция, подкрепяйки протестите срещу кабинета "Орешарски", при приемането на бюджета за 2014 година бяха рязко орязани неговите ресурси.

Това заяви от парламентарната трибуна служебният премиер Георги Близнашки по време на изслушване в Народното събрание. Близнашки получи въпрос от депутата от Патриотичния фронт Велизар Енчев, свързан с отпуснатите близо 1 млн. лева допълнителни средства на президентската администрация и над 100 000 лева на Съвета за електронни медии, предаде БГНЕС.

Минути по-рано Близнашки обяви, че е заварил множество забавени плащания и бюджет в много тежко състояние. "Отпуснахте 980 000 лена на президента и 105 000 лева на СЕМ. Защо ги отпуснахте, след като НСИ е в системен дефицит, Фондът за лечение на децата в чужбина се намира под жесток натиск, а вашето правителство си позволи нещо недопустимо.

800 000 от тези 980 000 за президента бяха за международна програма до края на година, а останалите 180 000 за неясни "разходи за персонал. Не са ли това грешни пари", попита Велизар Енчев.

По отношение на отпуснатите 105 000 на СЕМ Енчев цитира думите на самия председател на СЕМ Георги Лозанов, според когото органът "се издържа от такси и не харчи пари на данъкоплатците". "Кому, защо и по какви причини направихте тези разходи? Не съжалявате ли за тях? Не бяхте ли в конфликт на интереси, когато отпуснахте пари на Плевнелиев, който е ваш работодател?", попита Енчев.

В отговор Близнашки коментира, че и двете институции са се намирали "в изключително тежко положение", а с отпуснатите пари служебното правителство е компенсирало недостига, в който президентът е останал благодарение на Бюджет 2014.

"Не сме направили нещо извънредно, защото по начало държавният глава олицетворява достойнството и не трябва да експериментираме по тези поводи, като го унижаваме", каза служебният премиер. Близнашки добави, че президентът не му е работодател. "Става дума за друг тип конституционни взаимоотношения.

Президентът назначава служебният кабинет, но не ми е работодател - аз нося цялата отговорност", каза Близнашки.

Отпуснатите на СЕМ средства пък са били необходими, за да изпълнява задълженията си по мониторинг на електронните медии по време на предизборната кампания, каза Близнашки. Той заяви още, че е много доволен от работа на Съвета по време на кампанията, включително "чрез санкции и обръщане на внимание на някои самозабравили се медии, които нарушаваха правилата".

В правото си на дуплика Велизар Енчев възрази на Близнашки и обяви, че до края на годината са оставали едва три месеца и президентът е можел да прояви хуманност и социална съпричастност, намалявайки своите воаяжи в чужбина. "Достойнството се унижава по този начин, когато заради една персона се жертват здравето и живота на бедните, болните и онеправданите", категоричен бе Велизар Енчев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване