11/05/14 20:51
(http://www.klassa.bg/)

Гошо Тъпото командвал в КТБ

 Че в България всичко е възможно, показва репортерска проверка на „Галерия“, която разкрива как Георги Петров-Тъпото е командвал и същевременно е осигурявал чадър над Корпоративна търговска банка. Близо 500 хил. вложители в КТБ със сигурност ще останат изумени, когато научат как емблематичният политик от прехода е играел важна роля при управлението на парите им. Ако клетниците са знаели, че именно Тъпото наднича зад кулисите на банката, едва ли са щели да си вложат спестяванията там. Петров успява да уреди зет си Данчо Данчев на висок пост в корпорацията на Цветан Василев, а сина си Георги Георгиев Петров - в отдела за контрол над банките към ДАНС.

Георги Петров е същият онзи бивш земеделец, после седесар, сетне царист и накрая гербер, който през далечната 1994 година бе заведен на мачовете на националния отбор в Щатите. Там той се прочу с това, че не можеше да си регулира климатика в хотела и в 40-градусовите жеги стоеше с пуловерче в стаята си. За кариерното развитие и дългите битки на Петров с образователната система е писано достатъчно. Потресаващото е, че точно този човек беше сред депутатите, гласували новата конституция, след това оглавяваше Комисията по хазарт, а накрая се оказва, че е играл особено важна роля и в „банковото дело“.

Очевидно пропуските в общата култура и образованието при Петров са отлично компенсирани от пробивност и удивителен нюх за обществена реализация, както лична, така и семейна. Именно чрез близки роднини Тъпото пласира „компетентност“ и в КТБ, разкриха за „Галерия“ потресени служители на банката.

В средата на 90-те, когато онова пуловерче на Петров и натъпканите след коктейли джобове със сандвичи стават символ на съвременната байганьовщина, голямата му дъщеря Виктория изживява бурна любов с Данчо в родния Ловеч. По това време невзрачният Данчо е редови застрахователен експерт и още не е станал г-н Данчо Данчев. Никой от колегите му не подозира, че това семпло момче ще претърпи такова главоломно развитие. Напористият Георги Петров не само дава благословия младите да се вземат, но се заема и с кариерата на зет си. Политикът с оня прякор става част от интериора пред кабинета на бившата лидерка на СДС Екатерина Михайлова. Висенето обаче се увенчава с успех. Детето е уредено. Грижите за Данчо поема братът на Михайлова Борислав Михайлов, който по онова време е шеф на ДЗИ. За отрицателно време послушният Данчо става директор в ДЗИ и вече изисква към него да се обръщат с г-н Данчо Данчев. След като Михайлов подава оставка, г-н Данчев минава през ЗАД „Армеец“. След това грижите по неговото отглеждане поема Цветан Василев, който не крие доброто си приятелство с Иван Костов. Връзката е ясна, а г-н Данчев проявява похвална старателност и е назначен за изпълнителен директор на ЗАД „Виктория“, която е част от корпорацията на Цветан Василев. Някъде по онова време г-н Данчев става и акционер в КТБ. По време на управленията на Тройната коалиция и най-вече на ГЕРБ ЗАД „Виктория“ печели десетки милиони от договори за застраховане на държавни предприятия и институции. Няма как да е иначе - Цветан Василев е в надзорния съвет, а фирмата му „Мел Финанс“ е съсобственик на застрахователното дружество. От юли 2011 г. г-н Данчев е избран за председател на Асоциацията на българските застрахователи. За радост на тъста Георги Петров, който кадрува по средните и ниски етажи на КТБ и застрахователното дружество.

По същото време Петров урежда сина си в ДАНС. Младежът, който е съименник на баща си и се казва Георги Георгиев Петров, работи не къде да е, а в един от най-важните сектори - контрола върху банките. Малък Тъпчо, както колеги и познати наричат Петров-младши, е покровителстван от заместник-шефа на агенцията Иван Драшков, но основната му функция е да стане ухо на Цветан Василев чрез съпруга на сестра си г-н Данчев.

Назначаването на Малък Тъпчо обаче става след грубо нарушение на закона за ДАНС. Точно по онова време Петров-младши е активист на „Атака“ и кандидат за депутат и няма конституционно право да работи в агенцията. Но законите в България са направени, за да се нарушават. От неуспешните политически напъни на Малък Тъпчо за историята ще останат крилатите думи на баща му, че Гошко ще е второ поколение депутат. При тази популация на Петров-старши няма да е чудно един ден цялото правителство да е от Ловешко, майтапят се бивши съратници на Тъпото. Все пак не само за статистиката остават още два семейни удара на Гошо Тъпото. Съпругата му Христина Петрова също изкарва един мандат в парламента като депутат от листата на НДСВ, а после се урежда и за пълномощен министър в Казахстан. Малката му дъщеря Деса пък се пласира на работа в консулството в Солун, след като татко й дълго досажда на Бойко Борисов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване