11/05/14 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

Хиляди агенти от ислямски страни тайно действат в Босна и Херцеговина

в. Ютарни лист

По информация на западните разузнавателни служби в Босна и Херцеговина действат 650 служители на разузнавателните служби на Иран и някои други ислямски страни.

Босненското разузнаване разполага с още 330 имена на чужди шпиони, което означава, че в момента в страната активно действат около 1000 членове на службите за сигурност на страни с общ ислямски знаменател.

Това води началото си още от времето преди войната в Босна и Херцеговина, когато иранските власти бързо установиха добри отношения с Партията на демократичното действие, водена тогава от Алия Изетбегович, а сега оглавявана от сина му Бакир, който бе избран за втори път за член на босненското председателство.

Иран веднага предложи услугите си, включително военни и разузнавателни, независимо от това, че е шиитска държава, докато босненските мюсюлмани са сунити. Тогава обаче Техеран разбра, че му се удава почти единствена възможност да установи в сърцето на Европа клетки, чрез които да може да координира операциите си в този регион. В този план бе включена и Хърватия, и Иран много бързо призна нейната независимост и откри посолство в Загреб с многочислен дипломатически персонал, несъответстващ на мащаба на отношенията.

Освен това в Хърватия тогава беше установена широка мрежа от “хуманитарни” организации, които предлагаха помощ на голям брой бежанци, преди всичко от Босна и Херцеговина. Скоро обаче стана ясно, че мнозинството от тези организации се занимават изключително с разузнавателна дейност.

Затова правителството отмени разрешението за дейност на повечето такива организации, но част от тях останаха активни и бяха свързани с операцията за въоръжаване на бошняците босненските мюсюлмани от Иран през 1994 г., за която съдейства и тогавашният американски посланик в Хърватия Питър Галбрейт с мълчаливата подкрепа на хърватските власти. Днес, трябва са отбележи, иранското посолство в Загреб има съразмерен брой дипломатически представители.

Под натиска на западните разузнавателни служби Босна и Херцеговина взе мерки за смекчаване на влиянието на Иран и миналата година дори изгони двама ирански дипломати, но ситуацията още не се е успокоила. Иранските тайни служби изграждат здрави контакти с уахабитите салафити в Горня Маоча, макар те да са им големи неприятели в техния регион.

След като войната в Босна и Херцеговина приключи, иранските тайни служби продължиха работата си, като се прехвърлиха на културното и религиозното поле - най-важните пунктове на иранската Революционна гвардия в Босна и Херцеговина са научно-изследователският институт “Ибн Сина” и Персийско-босненският колеж, открит през 1999 г. в Илияш, а служители на разузнавателната агенция ВЕВАК действат през дипломатически канали.

Целта беше ясна: да се засили максимално мюсюлманският елемент в Босна и Херцеговина, за да се осигури чрез него иранското влияние. В този смисъл особено важна беше линията към Виена, за която многократно бе изтъквано, че се е превърнала в ключова точка на действие на ислямските радикални кръгове в тази част на Европа.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване