11/06/14 22:46
(http://www.klassa.bg/)

Банката на прокурор за капиталови врътки

 БНБ отмени и последното увеличение на капитала на КТБ, направено на 28 март 2014 г. само час преди да обяви, че ще отнеме и лиценза на трезора.

 

Нарастването на основния актив е било в размер на 35 млн. евро, внесени от свързаната с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев фирма ТЦ-ИМЕ. Причината за отмяната е, че реално парите са дошли от самата банка, с което е нарушена евродирективата за кредитните институции. БНБ даде и подробен разчет за всички капиталови игри, с които е станало това, като посочи, че заради тях праща трезора на държавното обвинение. Изводите от надзорната инспекция на БНБ в КТБ са били депозирани в Софийската градска прокуратура още на 27 октомври.

 

„В хода на надзорната инспекция в КТБ, извършена в периода 4.07.2014-14.10.2014 г. е установено, че банката е финансирала непряко заемодателя и цялата вноска от него към КТБ по договора е направена със средства, осигурени от самата банка”, се посочва в решението на БНБ, с което се отменя издаденото от подуправителя на централната банка и отговорник за управление „Банков надзор” Цветан Гунев разрешение за увеличението на капитала. Самият Гунев е сред обвиняемите по аферата КТБ заради неупражнен контрол. Капиталовите игри пък са направени през общо 10 фирми, свързани с Цветан Василев и обкръжението му. Освен ТЦ-ИМЕ във врътката са участвали „Дунарит”, „Търговски парк Тракия”, „Планасат”, „Кен трейд”, „Хидроенергийни проекти”, „Ривер инвест”, „Оптима Интертрейд”, „Сентрал техно инвест” и „Бромак”. Схемите, по които това е ставало, са две, но на входа и на изхода и на двете винаги са били съответно КТБ и ТЦ-ИМЕ. При едната трезорът отпускал кредит на някоя от останалите фирми, която веднага превеждала цялата сума на ТЦ-ИМЕ. При другата схема пък съпътстващите дружества превеждали отпуснатите от банката кредити, на няколко други фирми - сред тях и „Бромак”, откъдето парите отново отивали в ТЦ-ИМЕ. Така всичките отпуснати кредити в размер на общо 39 млн. евро са отишли в крайна сметка при ТЦ-ИМЕ, откъдето в края на март дружеството участвало в увеличението на капитала на КТБ с 35 млн. евро. Самата ТЦ-ИМЕ е нарушила двойно законите, защото освен че е участвала в тези врътки, в договора с КТБ за увеличението на капитала изрично е записала, че парите не идват „пряко или косвено от трезора”.

 

ТЦ-ИМЕ лъсна и в доклада на одиторите за състоянието на КТБ, но с друга врътка. В него беше посочено, че КТБ е предоставила на фирмата 80 млн. евро под формата на държавни ценни книжа. В същото време обаче дружеството реално не може нито да изплати цената на книжата, нито да ги върне, в резултат на което те се водят като кредит, даден на ТЦ-ИМЕ - дружество, което в момента вече е в процедура по несъстоятелност.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване