11/06/14 20:49
(http://www.klassa.bg/)

Бившия бодигард Бойко Борисов ще стане отново министър-председател

 Победителят от парламентарните избори в България подписа споразумение за съставяне на правителство на малцинството след месец преговори. Това е добра новина за страната, която се тресе от банкова криза и се бори за възстановяването на икономическия растеж. Това се казва в репортаж на агенция Ройтерс от София.

ГЕРБ ще си партнира с група от пет малки партии. Това ще открие пътя пред бившия бодигард Бойко Борисов да стане отново министър-председател, след като беше свален от власт в резултат на улични протести в началото на 2013 г.

Споразумението означава, че България е успяла да избегне най-лошия сценарий – провеждането на още едни предсрочни избори. Правителството на Борисов ще бъде петото поред за по-малко от две години – период на нестабилност, който задушава всеки смислен опит за осъществяване на реформи и изкореняването на корупцията в една от най-бедните страни-членки на Европейския съюз.

Но новата коалиция ще разчита на други две партии за оцеляването си в Народното събрание, което може да й върже ръцете при провеждането на политики и повдига въпроса колко дълго може да оцелее.

Един от първостепенните приоритети на новата власт е да се справи с последиците от най-тежката финансова криза от 90-те години на миналия век. Последиците от нея е днешното решение на Българската народна банка да отнеме лиценза на Корпоративна търговска банка /КТБ/.

"Направихме огромни усилия. Най-малко 10 пъти сме били на ръба на нови избори. Направихме сериозни жертви", заяви Борисов след подписването на коалиционното споразумение, като добави, че се надява новото правителство да има "дълъг живот".

КТБ беше затворена след масовото изтегляне на депозити през юни, а мажоритарният й собственик беше обвинен в незаконно присвояване. Обявяването на КТБ в несъстоятелност ще доведе до свиване на икономическия растеж с 0,5%, според данните на ЦБ

Това вероятно ще принуди правителството да емитира нов дълг, за да се изплатят гарантираните депозити и може да доведе до точещи се с години съдебни дела, заведени от облигационерите и по-големи вложители.

Клиентите на КТБ не са били в състояние да получите достъп до депозитите си в продължение на повече от четири месеца. Това предизвика вълна от гневни протести и остър упрек от страна на Европейската комисия.

Тежки разговори

ГЕРБ се очерта като най-голямата партия след изборите 5 октомври, но загуби много мандати, с което се отдалечи от мечтата за мнозинство. В резултат при най-ниската избирателна активност беше избран най-фрагментираният парламент след падането на комунизма през 1989 г.

Борисов представи кабинета си на президента. Новото правителство ще бъде гласувано утре в парламента, като се очаква да бъде избрано.

"Преговорите бяха тежки и бяха направени много компромиси, но самият факт, че имаме правителство, е добра новина", казва Даниел Смилов, политолог от Центъра либерални стратегии.

Но проблемите са много и всеки очаква промени и смели решения. Например в сектора на енергетиката. Ако правителството не успее да се справи с тях, то бързо ще загуби сериозна част от своята легитимност, добавя той.

Реформаторският блок, който се споразумя с ГЕРБ за управлението, е прозападна партия. Тя подкрепя 10% плосък данък, борбата с корупцията, настоява за прозрачност при обществените поръчки и съдебна реформа.

Но реформаторите са склонни към вътрешни боричкания. Заедно с ГЕРБ те имат общо 107 места – не им достигат 14 депутата, за да имат мнозинство.

Новосформиралата се коалиция се споразумя да получи подкрепа от националистическия Патриотичен фронт, в чиято политика влиза изграждане на стена по границата с Турция, замразяване на цените на тока и ограничаването на социалните помощи, които много често остават в ръцете на ромското малцинство.

Правителството също така ще получи подкрепа от новата лява партия АБВ, която подкрепя прогресивния данък и предложения от Русия газопровода "Южен поток".

Борисов номинира за финансов министър Владислав Горанов от ГЕРБ. Той е 37-годишен бивш банкер. ГЕРБ също така ще контролира евросредства и инфраструктура, но около една трета от министрите ще бъде от РБ и ще отговарят за здравеопазването, правосъдието и образованието, където са необходими болезнени реформи.

Борисов заяви, че ще запази представителя на РБ Даниел Митов като външен министър – пост, който е заемал и в служебния кабинет. Митов е силен поддръжник на членството на България в ЕС и НАТО.

Продължителната политическа нестабилност е оказала своето влияние върху България. Чуждестранните инвестиции спаднаха рязко, икономическият растеж може да се забави до 0,6 на сто през следващата година и рейтинговата агенция Standard & Poor`s понижи рейтинга на България през юни до една степен над боклук.

Новото правителство ще трябва да реши дали да приеме предлагания от служебния кабинет бюджетен дефицит до 4%, за да се покрие недостига на приходи. То също така ще се опита да размрази стотици милиони евро блокирани по европейските програми. 

 

 

БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване