11/06/14 23:18
(http://e-vestnik.bg/)

Дилма Русеф ще ограничи прекомерните разходи - за кратко

Ройтерс

Бързо затягане на колана и пак постарому

Дилма Русеф. Снимка ДПА/БТА

Това изглежда ще бъде стратегията през идните месеци за неотдавна преизбраната президентка на Бразилия Дилма Русеф, която се опитва да спечели отново доверието на бизнес общността, без да жертва левичарския си дневен ред да намали бедността и да осигури силно присъствие на държавата в икономиката.

Откакто на 26 октомври спечели с малка разлика на балотаж, Русеф подхранва надеждите за благоприятна за пазара промяна, позволявайки на централната банка да вдигне лихвените проценти, което изненада инвеститорите и би трябвало да помогне за контролиране на инфлацията, движеща се над 6,5% годишно.

Местни медии също спекулират с твърдения, че Русеф ще ореже значително бюджетните разходи и че тя търси по-благоприятна за пазара смяна на отдавнашния министър на финансите Гиду Мантега.

Инвеститорите са нетърпеливи за каквито и да било признаци на промяна след първия мандат на Русеф, който бе белязан от средногодишен икономически растеж под 2%, нарастващи бюджетни дефицити, които застрашават кредитния рейтинг на Бразилия в инвестиционна категория, и огромни загуби за много финансови инвеститори.

Само че коментарите на шефа на администрацията на Русеф, Алойзиу Меркаданте, който е сред възможните кандидати да оглави финансовото министерство, бяха едни от няколкото сигнали напоследък, че надеждите за дълбока промяна в политиката вероятно ще бъдат разбити.

“Не можем да имаме драстично орязване (на държавните разходи), което води до рецесия. Трябва да защитим работните места и доходите на хората”, заяви той пред журналисти в сряда. Меркаданте каза освен това пред бизнес лидери, че данъците няма да бъдат повишени, за бъде облекчена финансовата криза.

Други близки до управлението твърдят, че каквато и пропазарна промяна да настъпи, малко вероятно е тя да продължи дълго.

Според тях Русеф ще направи само толкова жестове, колкото са необходими, за да си осигури малко въздух от рейтинговите агенции и да предотврати понижение на рейтинга. След това обаче ще се върне към агресивните разходи по програми за бедността и инфраструктурата, докато в същото време направлява частния сектор, както намира за уместно.

“Ако се налага да вземем някои тежки мерки, които включващ жертви, така да бъде”, каза пред Ройтерс сенатор Умберту Коща, ръководител в Сената на Бразилската работническа партия.

Коща обаче отбеляза, че такива мерки трябва да бъдат “ограничени” и трябва да се прилагат само за няколко месеца, след което да бъдат отслабени.

Затягането на колана би трябвало да има за цел “да ни позволи да се върнем към политика, основана на икономическия растеж и трайно преразпределяне на доходите”, добави той.

“УБЕДЕНА, ЧЕ МОДЕЛЪТ Й РАБОТИ”

Министерството на финансите и на планирането (+ бюджета и управлението - бел. прев.) правят изчисления, за да решат къде могат да се орежат разходите, започвайки с лесни точки като командировъчни и офис консумативи на правителството, съобщиха пред Ройтерс правителствени представители, пожелали анонимност.

По-големи икономии биха могли да дойдат от борбата с измамите в социалното осигуряване, слагайки край на доживотното наследяване на пенсии от съпруги на държавни служители, военнослужещи и съдии, и отменяйки бонусите над заплатите, струващи скъпо на държавата в икономиката, която е близо до пълна заетост, посочиха представителите.

Последните стъпки биха били политически трудни. Те освен това все още биха били недостатъчни за едромащабни икономически промени като реформа на данъчния кодекс, които инвеститорите твърдят, че са необходими, за да върнат Бразилия към растежа от над 4 % от миналата десетилетие. Представителите не виждат много възможност за промяна.

“Правителството ще направи известни отстъпки, за ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване