11/06/14 20:57
(http://www.klassa.bg/)

Експерти: Енергийният борд е мъртвороден

 Служебният кабинет "Близнашки" институционализира лобизма и защитата на чуждите интереси в сектор енергетика. Създаденият Енергиен борд не реши нито един проблем, защото е мъртвороден.

Около тази позиция се обединиха енергийните специалисти, които оцениха работата на служебния вицепремиер Екатерина Захариева и ресорния министър Васил Щонов.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България:

"Енергийният борд, предложен от служебният кабинет бе една мъртвородена идея. Той бе част от друга, за т.нар. обществени съвети, в които не е ясно коя точно част на обществото представляват. Защото в Тристранния съвет е ясно - в него са синдикати и работодатели, които защитават интересите на предприемачите и на хората на наемния труд, знае се кой кой е, има и проверка за представителност по предвидения от закона ред. Докато при т.нар. обществени съвети се събират лобистки групи, представители на НПО-та , при които не е ясно кой стои зад тях и какви точно интереси защитават. И това нещо да се нарича обществен съвет е подозрително, защото не е безусловно, че такива структури пазят обществения интерес. Могат да ги наричат експертни тези съвети, ако това са експерти, но представителите в тях не са обществеността. По закон при нас тя се представлява от Икономическия и социален съвет- това е гражданският ни парламент. А за целите на тристранното сътрудничество имаме Тристранен съвет. Останалите обществени формирования са със съмнително представителство и със съмнителни мнозинства,за които в общия случай няма доказателства ,че защитават обществения интерес, а не лобистки - на определен кръг хора.

Енергийният борд бе използван от служебният кабинет за легитимиране на не дотам добри решения. Представителството в него не бе, както би трябвало да бъде, на потребителите на енергия в бита и индустрията, а производителите да участват в него чрез браншовите си организации. А по начина, по който бяха формирани работните групи към Енергийния борд и по който продължиха да работят и да възприемат предложенията за анализи, предизвикаха еднозначни негативни оценки. Знаете, ние направихме предложения за 5 анализа, които се направиха, но потънаха, по тях така или иначе не се работи, а целта ни бе да се структурира публична информация по тези въпроси. Не смятаме, че и в този аспект Енергийния борд изигра ролята си".

Еленко Божков, енергиен експерт и бивш член на ДКЕВР:

"Всички действия на служебното правителство "Близнашки", назначено от Росен Плевнелиев, в областта на електроенергетиката, включително създаването на Енергийния борд, могат да се окачествят като стрелба във въздуха. С нея те могат само да зарадват фирмите, на които са лобисти. Служебният кабинет успя да узакони и някои свои намерения, като увеличаването на цената на тока с почти 10%. Тази по същество антисоциална мярка, която ще удари по джоба не само обикновения българин, но и производителите и всички по веригата също е в услуга само и единствено на ЕРП-та и спомага за тяхното обогатяване".

Таско Ерменков, енергиен експерт и депутат:

"Служебният кабинет "Близнашки" успя да свърши само две работи в сектор енергетика, които нямаха нищо общо с неговата стабилизация, потреблението на електричество и съобразяването с реалните условия. Едното е вдигането на цената на тока с почти 10%. Това на практика беше едно необосновано увеличение и лобистка акция в полза на едно от Електроразпределителните дружества – единственото, което поиска увеличение на цената. Второто, което направиха, беше да има така наречения Енергиен борд. Така и не можах да разбера за какво беше свикан, какви решения взе и каква беше ползата от него. Мога да заявя това смело, защото не е само моя оценка, а и на работодателите и синдикатите, които скочиха срещу Енергийния борд. Тази структура беше използвана единствено за легитимирането на едни непопулярни решения, а не за да се решават проблемите на енергетиката. Като се има предвид кои са участниците в този борд конфликтът на интереси и лобизма беше институционализиран.

Служебният кабинет, който трябва да защитава националните интереси като едно отговорно българско правителство, превърна лобизма и защитата на чуждите небългарски интереси в своя държавна политика. Именно по тази причина ние не нотифицираме Европейската комисия за двата договора с така наречените американски електроцентрали – ТЕЦ "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3". Това е скандално действие. Ако трябва да търсим виновни за вдигането на цените на електроенергията и за състоянието, в което се намира Националната електрическа компания, това не са толкова ВЕИ-та, макар и те да имат своя принос, а високите цени на тока, произвеждан от американските централи. Освен че цените са високи, ние им плащаме цялата електроенергия, която те теоретично биха могли да произведат, независимо от това дали сме я купили или не". 

 

 

БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване