11/06/14 23:16
(http://e-vestnik.bg/)

Корупция поставя ЕУЛЕКС на кръстопът

Ще пропадне ли заради обвиненията в корупция мисията на ЕС ЕУЛЕКС, чието идване на територията на Косово през 2008 г. струваше на Белград разпад на “демократичното съвместно управление” на Демократическата и Демократическата партия на Сърбия? В аферата засега са замесени бивш ръководител, един бивш и няколко настоящи прокурори и един съдия от мисията, медии от Прищина, Сараево и Белград, включва се и Брюксел.

Трима влиятелни по въпроса за Косово евродепутати - Дорис Пак, Улрике Луначек и Едвард Кукан поискаха независим орган да разследва информациите за корупция в ЕУЛЕКС. Същевременно от Брюксел идват сигнали, че върховният представител за общата външната политика и сигурността Федерика Могерини обмисля възможността обвиненията да бъдат разследвани от европейската Служба за борба с корупцията.

Позовавайки се на германски източници, прищински медии твърдят, че мисията на ЕС в Косово ще бъде “затворена колкото може по-бързо” и че Германия “още през ноември ще поиска намаляване на компетенциите на ЕУЛЕКС”. Ако Могерини вземе такова решение, това ще бъде първото независимо разследване от този вид от въвеждането на протектората в Косово през 1999 г., макар на място вече 15 години да се говори, че международните мисии и организации, задължени за изграждането на “новата косовска действителност”, нямат имунитет срещу подкупи и корупция.

Работата на ЕУЛЕКС е проблематична от самото начало, преди всичко от гледна точка на международното право. Макар ЕУЛЕКС декларативно да се позовава на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, приказките за неутралните й по отношение на статута на Косово действия веднага се опровергаха, защото на практика работата по “засилване на върховенството на правото в Косово” означава изграждане на институции и прилагане на закони на самообявилата се косовска държава.

Това досега никой в Брюксел, а честно казано и в Белград, не виждаше като проблем. Факт е, че ЕУЛЕКС не е обичана нито от албанците, нито от сърбите, особено от онези на север. Прищина от доста време иска мисията да си отиде, макар през този юни мандатът й да бе удължен до 2016 г. Повечето сърби виждат в ЕУЛЕКС дългата ръка на едностранно обявената косовска държава, особено след серията арести и обвинения против техни видни сънародници.

Насред аферата с корупцията, Белград откри и че ЕУЛЕКС е “фалшифицирала съобщения на МВР”, макар да има злобари, склонни да виждат в това “алиби” за онези, които пратиха косовския сръбски лидер Оливер Иванович в затвора. Независимо разследване на корупцията в ЕУЛЕКС е необходимо.

Въпросът е само води ли то до прекратяване на мисията, която независимо от всички пропуски е единствената международна инстанция, като не смятаме символичното присъствие на мисията на ООН ЮНМИК, която дели сърбите от живот под абсолютната власт на Прищина.

БТА

Публикувана на 11/06/14 23:16 http://e-vestnik.bg/21623/koruptsiya-postavya-euleks-na-krastopat/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване