11/06/14 22:07
(http://www.klassa.bg/)

Кратка история на клавиатурата

 Клавиатурата – това устройство, което ползваме ежедневно и с течение на времето сме свикнали да не забелязваме, всъщност постоянно се развива още от момента на появяването си. Днес на най-голяма популярност се радва вариантът, заимстван преди много години от пишещата машина. Освен него съществуват и много други видове клавиатури, част от които ви представяме тук.

 


 
БЪРЗО, ЛЕСНО, ДВОРАК

 

Най-популярната подредба на клавишите е тъй наречената QWERTY, наследена от пишещите машини. Изследвания показват, че тя не е много ефективна и опити за създаването на алтернативи са правени многократно, но никой не е успял да спечели популярност. За най-рационален се приема вариантът, разработен през 30-те години от американския психолог и педагог Аугуст Дворак, който е наречен „опростена клавиатура на Дворак”. При разработката й са отчетени физиологическите особености на човешката ръка и въвеждането на текст е по-лесно, отколкото с QWERTY. Между другото повечето съвременни операционни системи имат вградена поддръжка на всички версии на клавиатурата на Дворак.

 


 
БЕЗ ЖИЦАТА

 

През 1984 г. IBM пуска домашния компютър PCjr, който има много конструктивни недостатъци. Макар че производството му е спряно след по-малко от година, това е пърaвият модел с безжична клавиатура. Предаването на данните става чрез инфрачервен порт, а за захранване се използват 4 AA батерии.

 


 
ЕРГОНОМИЯТА ПРЕДИ ВСИЧКО

 

Компанията PCD Maltron произвежда клавиатури от 1977 г. и до ден днешен е на пазара. Нейните продукти са предназначени специално за хора с ограничени двигателни способности. С цел по-добра ергономия повърхността на тези клавиатури е силно изкривена, а достъпът до повечето клавиши става с една ръка.

 


 
УСЕЩАНЕ ЗА КЛАВИШ

 

Мембранните или „безклавишни” клавиатури се появяват през 80-те и се използват в преносими компютри като Sinclair ZX81. Те са защитени от влага и прах, но писането на сляпо е затруднено заради отсъствието на релефна повърхност.

 


 
ДВЕ В ЕДНО

 

Също през 1984 г. Apple започва продажбите на „портативния” компютър IIc. Той има механичен превключвател от QWERTY към „опростената клавиатура на Дворак” и обратно.

 


 
РЪЧЕН ТРУД

 

През 80-те започват първите опити за създаване на „умни часовници”. Японската компания Seiko пуска моделите Data 2000 и UC-2000, които могат да съхраняват информация за записи с дължина до 2000 знака. Въвеждането им става със специална отделяща се клавиатура.

 


 
ВИРТУАЛНА РЕАЛНОСТ

 

През 2002 г. се появява прототип на виртуалната клавиатура Canesta, която проектира клавишите върху гладка повърхност. Корейската компания Celluon лицензира технологията и на нейна основа произвежда няколко устройства като evoMouse или пък калъфа за iPhone, наречен Prodigy. През 2010-а правата за Canesta са купени от Microsoft и редмъндската компания обединява производството й със собствени разработки на потребителски интерфейс.

 


 
КЛАСИКА В ЖАНРА

 

1985-а може да се приеме за рождена година на класическата клавиатура. Именно тогава IBM пуска компютъра Model M, чиято клавиатура не само има вида, с който сме свикнали сега, но и клавишите й се връщат в изходно положение с характерното и добре познато до ден днешен щракане.

 


 
ХАК АТАК

 

През 1996 г. на бял свят се появява хакерската клавиатура Happy Hacking Keyboard, произведена от Fujitsu по поръчка на PFU Limited. Броят на клавишите й е намален до 60, което намалява размера й и улеснява употребата. Това е сериозна модификация, но не и алтернатива на обикновената QWERTY.

 


 
ПИПНИ МЕ ТУК И ТУК

 

Екранните клавиатури, които са характерни за всички мобилни устройства със сензорни екрани, имат един съществен недостатък: наборът на текст може и да се съпровожда от вибрации и/или звук, но те не дават тактилно усещане за писане на сляпо. Технологията, над която работи компанията Tactus, предлага динамично изменение на повърхността при въвеждане на символи, като под пръстите се появяват „тактилни пиксели” - малки издатинки, наподобяващи бутони. След приключване на писането повърхността на екрана отново става гладка.

 


 
ЗА ИСТИНСКИ ИГРАЧИ

 

През последните няколко години на голяма популярност се радват геймърските клавиатури, които са предназначени специално за бойни игри в мрежа. Те имат много допълнителни копчета, опции за модифициране и много други настройки, но винаги в основата им е добрата стара QWERTY.



Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване