11/06/14 22:20
(http://www.klassa.bg/)

Правим биозарзават от обикновени семена

 Екофермите у нас не разполагат с достатъчно биопосадъчен материал, затова се налага чистите продукти да се произвеждат от обикновени семена. Това стана ясно вчера по време на конференция за подпомагане на биоземеделието у нас, която се произведе столицата. Еврокомисията обаче предвижда да затегне правилата за биопроизводителите и до 2017 г. да забрани смесените ферми. В такива стопанства едновременно се произвежда и биологична, и конвенционална продукция. След промяната обаче

 

двете дейности трябва да се разделят

 

като в биостопанството продуктите ще трябва да се произвеждат само от биологични семена и разсад. Освен това чиновниците в Брюксел предлагат да отпаднат допустимите изключения за биопроизводството, стана ясно от доклада на Диана Трифонова, която ръководи отдел „Биоземеделие“ в дирекция „Растениевъдство“ на аграрното министерство.

 

Само преди дни в Европейската комисия е била заявена българската позиция. „Ние не бихме могли да гласуваме за това решение, България е против отпадането на изключенията“, коментира Трифонова. Оказва се, че на същата позиция са и други страни от ЕС, защото новите правила ще затруднят фермерите им. Въвеждането на по-строгия режим не е одобрен от Полша, Унгария, Словакия и Словения, които настояват да има преходен период за новото ограничение.

 

Нашата страна пък настоява при промяна в изискванията да има абсолютни гаранции, че

 

в биопродуктите няма да се влагат генномоди-фицирани компоненти

 

В новия регламент е заложена възможността за групова сертификация, която ще помогне на най-малките производители да се включат в системата за контрол.

 

Междувременно вчера стана ясно, че земеделското министерство подготвя въвеждането на санкции срещу фермери, които постоянно твърдят, че са в период на преход, съобщи Лидия Чакръкчиева от дирекция “Развитие на селските райони”.  

 

От министерството съобщиха също така, че предлагат на новото правителство мерките „Агроекология” и „Биопроизводство” да бъдат отворени първоначално с пари от националния бюджет, които по-късно да бъдат възстановени от средствата на Програмата за развитие на селските райони. По новата ПРСР от мярка „Агроекология и климат” ще има възможност да се финансира опазването на застрашени от изчезване сортове растения.

 

Запазва се тенденцията да се увеличава биологичното производство у нас.

 

По данни на агроминистерството производители, преработватели, търговци в биологичното производство за 2013 година са 3123, при 2016 година по-рано.

 

В сравнение с 2012 г. общо култивираните площи, отглеждани по методите на биологично производство, нарастват със 7800 ха, а постоянните ливади и пасища - със 7519 ха, става ясно от аграрния доклад за 2014 година.



Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване