11/06/14 23:22
(http://e-vestnik.bg/)

Първата чернокожа републиканка в Конгреса: дали виждаме нов Обама?

Франс прес

Миа Лъв. Снимка: от тв екрана

Миа Лъв е вече любимка на републиканците в САЩ, откакто във вторник стана първата афроамериканка от тази партия - при това мормонка, избрана в Конгреса. Някои вече я сравняват с демократа Барак Обама.

В сряда новоизбраната представителка на западния щат Юта се превърна във вестникарска сензация, включително защото грабна креслото на своя предшественик демократ след твърде оспорвана надпревара - часове наред в нощта на частичните избори дори бе смятана за губеща.

Сравненията между депутатката с поетично име (Love - б.ред.) и президента на САЩ Барак Обама валяха вчера все по-начесто. Тя впрочем също произнесе вълнуваща и впечатляваща реч пред Националния конгрес на партията си през 2012 г., с която напомни словото на Обама, говорил през 2004-а още като сенатор.

“Мнозина скептици твърдяха, че Юта никога няма да избере в Конгреса (…) чернокожа републиканка”, подчерта тя в обръщение след победата си.

“Не само че (Юта) го направи, направихме го първи”, добави тя. Досега кмет на Саратога Спрингс - град на 50 километра южно от Солт Лейк Сити, Миа Лъв изведнъж бе катапултирана на политическата авансцена на Америка.

Родена е преди 38 години в Ню Йорк под името Лъдмиа Бурдо в семейство на американци от Хаити, имигрирали в САЩ в началото на 70-те. Възпитана в католическата вяра, тя впоследствие избира мормонската църква и се омъжва за Джейсън Лъв, който е бял и също е мормон.

В много интервюта тя разказва, че баща й понякога е бил принуден да работи на две места и да чисти тоалетни, за да осигури семейството и да изучи децата си. Тя завършва изящни изкуства в Хартфордския университет в източния щат Кънектикът.

С удоволствие припомня думите на баща си, когато била приета да следва: “Миа, майка ти и аз през живота си не сме просили нищо от никого. Ти няма да си бреме за обществото, а ще допринасяш за него”.

Изгряващата звезда на републиканците спада към малцинство и в своя щат, и в своята църква - чернокожите са само 1 процент от жителите на Юта и 3 на сто от американските мормони. А мормоните са 60 на сто от населението на щата.

Олицетворение на многообразието

В САЩ започват да говорят за нея след излизането й на сцената по време на републиканския конгрес от 2012 г. в Тампа, Флорида. Републиканците номинират тогава мормона Мит Ромни за свой кандидат на президентските избори.

“Родителите ми са имигрирали в САЩ с 10 долара в джоба, убедени, че онази Америка, за която са чували, наистина съществува”, казва тя.

“В трудните моменти те не са разчитали на Вашингтон” и на американското правителство, а “само на себе си”, добавя имигрантската дъщеря.

Споделяйки радостта си, че става първата републиканка от афроамерикански произход в Конгреса, Миа Лъв заяви вчера по телевизия Си Ен Ен, че “не е избрана заради цвета на кожата”, нито защото е жена.

“Жителите на Юта изпратиха послание, че не желаят да делят американците по раса или пол, а искат да се убедят, че избират честни и порядъчни хора”, изтъкна тя.

Деймън Кан, който преподава политически науки в университета на Юта, предрича на младата парламентаристка сериозно политическо бъдеще във Вашингтон.

“Откакто бе избран Барак Обама, републиканците полагат големи усилия, за да подчертаят многообразието в партийните редици - посочва той във в. “Солт Лейк трибюн”. - А Миа Лъв олицетворява това многообразие.”

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване