11/06/14 20:48
(http://pik.bg)

Съюзът на българските пчелари: Консумацията на мед в страната се увеличава

Съюзът на българските пчелари: Консумацията на мед в страната се увеличава

Увеличава се консумацията на мед в страната с всяка изминала година. Това обяви на пресконференция председателят на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов, предаде агенция "Фокус".

Михаил Михайлов коментира, че България изостава спрямо други страни от Европейския съюз, но ако доскоро средногодишната употреба на мед е била около 250 - 300 грама на човек, то сега вече е 500 грама. Той даде пример с Германия, където потреблението е 10 кг. годишно на глава от населението. Михаил Михайлов коментира, че по наблюдения на пчеларите, интереса и употребата расте ежегодно, а хората, които веднъж са приели постоянната консумация на мед, никога не се връщат към захарта.

Той коментира, че благодарение на организираните форуми, като стартиралия днес Фестивал на меда, българите значително са повишили своята употреба. Михайлов посочи, че две трети от произведения мед в страната се изнася, а родната продукция е високо ценена навън.

Той подчерта, че нашите пчелни продукти са с много високо качество, тъй като страната ни е доста разнообразна като ландшаф. В света се нареждаме в челната тройка сред страните с най-много и разнообразни билки.

Това е причината българският мед да е уникален и да се използва като подобрител на мед от други страни. От днес до 16 ноември всеки ценител на пчелните продукти ще има възможността да ги купи директно от производител, след дегустация и информация за характеристиките на продукта. 18 пчелари от над 10 града представят продукцията си на Фестивала на меда, чиито шатри са разположени в района на хотел „Черно море”.

Целта е медът от пчелините да стигне до варненци директно без посредници, както и да се даде възможност за пряка среща между производители.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване