11/06/14 22:27
(http://www.klassa.bg/)

Татяна Самуил: “Лекувала съм хипертоници с цигулката си – Бах има целебна сила!”

 Татяна Самуил – една от съвременните звезди на цигулката, пристигна в България за първия си концерт със симфоничен оркестър – този на БНР под диригентската палка на маестро Емил Табаков. В събота, на 8-и октомври от 19 ч. в зала “България” тя ще представи някои от най-завладяващите цигулкови произведения на Чайковски, Прокофиев и Лядов. Днес по обяд в Студио 1 на БНР бе първата репетиция, която срещна цигуларката с нейните почитатели, журналисти и, разбира се, с талантливите симфоници на БНР.

Музиката е това, което ще остане за поколенията от нашето време, не някоя технологична “джаджа”, защото има силата да вълнува и лекува хората”, сподели Татяна Самуил. Преди известно време, тя претърпява тежък пътен инцидент и прекарва дълги месеци в болница, почти парализирана. Три месеца по-късно, поисква да й донесат цигулка и започва бавно да се връща към своя истински живот. “Болните от другите стаи поискаха от сестрите да отварят вратата на моята стая, за да чуват как свиря. Сутрешната визитация обикновено установяваше, че хипертониците имат по-ниско кръвно, докато свирех Бах”, разказа още виртуозната цигуларка. След дълги месеци на рехабилитация лекарите установяват, че тя се възстановила неочаквано бързо и много добре. “Какво по-явно доказателство за вълшебната сила на музиката да търсим?”, пита реторично Самуил. Нейният дебют със симфоничен оркестър в България на 8-и ноември ще бъде знаменателен и с още нещо – за пръв път от възобновяването на концертната й дейност след инцидента, Татяна Самуил ще свири изправена пред своята публика.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване