11/07/14 22:29
(http://e-vestnik.bg/)

Очаква ли се валутна паника в Русия?

Сривът на рублата предизвиква валутна паника сред населението на Русия. Все по-мъчно е за властите да убедят хората да пазят спокойствие, пише “Независимая газета”, цитиран от Би Би Си.

Държавната подкрепа за рублата тази година не можа да опази руската национална валута от всекидневни антирекорди. Курсът на долара и еврото вече е твърде висок, но хората в страната може да помислят, че ще става още по-зле и трябва да купуват чужда валута, докато още има възможност, посочва вестникът, като цитира експертни мнения.

“Съвсем естествена и предсказуема реакция”, коментира нарасналото търсене на чужда валута в Русия финансовият аналитик Алексей Козлов. Марина Мишурис от ръководството на банка “Гагаринский” обаче се надява да не се стигне до масово изкупуване на долари и евро, тъй като курсът им е завишен и не всеки може да си ги позволи. В краен случай хората според нея масово ще теглят от банковите си влогове, за да превърнат рублите в чужда валута или да направят големи покупки.

Други експерти обаче заявяват, че никъде не се виждат опашки и няма поводи да се очаква масова валутна паника. Ситуацията не е същата като през 1998 г., когато Русия обяви дефолт, посочва Виталий Лакеев, водещ анализатор в “Локо-Банк”.

Според “РБК дейли” обаче не всички руски банки разполагат с чужда валута в брой. Негов кореспондент обиколил ред банкови офиси в Москва - в някои от тях изобщо не успял да купи чужди девизи, в други заявили, че нямат евро, а долари продават само в банкноти по 50, и то дребни суми - по 100 или 300.

Руската Централна банка съобщи за преминаване на практика към свободно плаване на курса на рублата. Фактически обаче няма причини за паника. Курсът е “близък до точката на равновесие” и решението на Москва не обрича националната валута на сериозен спад, коментира пред “Московский комсомолец” бившият финансов министър на федерацията Алексей Кудрин.

БТА

Публикувана на 11/07/14 22:29 http://e-vestnik.bg/21635/ochakva-li-se-valutna-panika-v-rusiya/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване