11/07/14 08:19
(http://www.dnevnik.bg/)

Първият ден на новото правителство (хронология)


Народното събрание затвори днес изборния цикъл като одобри новото правителство. Депутатите утвърдиха структурата и състава на трудно сформирания втори кабинет, начело с Бойко Борисов. Министрите ще положат клетва и ще поемат официално функциите си. 

"Дневник" проследи в реално време гласуването в Народното събрание, както и предаването на властта от служебния на редовния Министерски съвет. Вижте хронологията на събитията.

Най-важното: накратко

- Изборът на кабинета

- Новите депутати

- Бойко Борисов прогнозира трудни управленски решения и декларира, че поема отговорност за тях

- Москов срещу Местан за ДПС и Пеевски

- Кракачанов и Сидеров спорят кой е по-голям националист

- Реформаторите смятат за ключово отстраняването на БСП и ДПС от властта

- БСП се фокусира върху социалната политика

- ДПС в атака срещу останалите партии 

- Около парламента имаше протест на привърженици на "Атака"


17.00ч. Първите заявки на новите министри

Приоритетите си членовете на правителството обявяват на церемониите по ведомствата си, където имат срещи с предшествениците си от служебния кабинет. Ето ги обобщени.

- Регионално развитие: Отблокиране на еврофинансирането и подготовка на пътищата за зимата са приоритетите за Лиляна Павлова.

- Социална политика: Ивайло Калфин обяви, че ще настоява за коледни добавки за пенсионерите и запазване на условията за пенсиониране през следващата година без промяна

- Земеделие: Актуализацията на бюджета и осигуряване на средства за животновъдите са приоритетите на Десислава Танева.

- Туризъм: Николина Ангелкова ще разчита на бизнеса и местните власти, за да реализира големия туристически потенциал на страната. 

- Енергетика: Ревизия в сектор "Енергетика" и спешни мерки за излизане от критичната ситуация в него, ще са първите задачи на Теменужка Симеонова.

- Икономика: Приоритет ще е развитието на малкия и средния бизнес, ще се опитаме да намалим административния натиск върху тях и да осигурим опит за достигане на международни пазари, каза Божидар Лукарски и обеща детайлна програма до месец.

- МВР: Без политизация на системата и бърза поправка на новия Закон за МВР, обеща Веселин Вучков.

- Здравеопазване: Петър Москов обяви като приоритет електронното здравеопазване и обеща до няколко месеца да има развитие по въвеждането му. Той заяви, че не планира увеличаване на осигурителните вноски, ще настоява за по-висок бюджет и има идеи за индивидуални оценки и подход към центровете за Спешна помощ в страната.

14.15ч. В изявление пред журналисти след като присъства на гласуването на правителството, президентът Росен Плевнелиев поздравява партиите за направените компромиси в името на съставянето на ново управление и Бойко Борисов за поетата отговорност да оглави Министерския съвет. 

13.50ч. Церемонията приключва. Борисов свиква министрите си преди всеки от тях да отиде до новото си ведомство за ритуалите по предаване на властта.


13.45ч. Дотук бяхме в различни партии, вече сме в екип и нека имаме и Божията помощ, заявява новият премиер Бойко Борисов и допълва, че ще върне на мястото й иконата на Иисус Христос, която била свалена по времето на Орешарски.

Както всеки път в публичните си изяви в последните дни, Борисов на няколко пъти подчертава, че ситуацията в страната е изключително тежка заради двете години, които изминаха откакто предишното му правителство подаде оставка и допълва, че няма повод да празнува, че отново е във властта. 

Завършва словото си с думите: "Единствено, което може да ме разколебае, ако стане проблем с етническата ни толерантност и тази омраза стигне до етническо напрежение. В това отношение ще съм абсолютен гарант".

13.40ч. В Министерския съвет започва церемонията по предаване на властта. 

Служебният премиер Георги Близнашки благодари на министрите си и отчита, че кабинетът му е изпълнил основната си задача - да организира честни и свободни избори. 

"Натрупаха се много проблеми, реформите са отдавна отлагани, но са неизбежни. Всички ние, които се докоснахме до всички тези проблеми, духом оставаме с вас. Можете да разчитате изцяло на нашата гражданска и политическа подкрепа", добави той

13.20 ч. Българският еврокомисар Кристалина Георгиева поздравява новото правителство в социалните мрежи
Приветствам новото Българско правителство. Пожелавам попътен вятър на всички в общите усилия за гарантиране на стабилно развитие на страната

— Kristalina Georgieva (@KGeorgievaEU) November 7, 2014
13.16ч. Радан Кънев от Реформаторите изпраща във "Фейсбук" обещания по-рано от трибуната музикален поздрав за кабинета . 

13.10ч. В кулоарите на парламента Делян Пеевски отказва да коментира обвиненията на здравния министър Петър Москов по-рано днес в залата с думите: "Видяхте ли блясъка в очите на Москов?"

13.02ч. Новите министри отиват заедно в кабинета на парламентарния шеф Цецка Цачева. Малко по-късно се очаква да започне официалната церемония по предаване на властта от служебния на редовния кабинет. 


13.00ч. Новите депутати, които влизат в парламента на мястото на министрите 

Нови 14 народни представители ще положат клетва на мястото на членове на новоизбрания Министерски съвет, показва проверка на "Дневник". Кои напускат и кои идват на тяхно място.

12.57ч. Цецка Цачева закрива пленарното заседание. От все още неизключените микрофони на трибуната се чува как Бойко Борисов отговаря на отправяните му поздравления с "Хич не е за честито".


12.55ч. Министрите положиха клетва, с което 15-ото правителство на България след промените от 1989г. встъпи в длъжност. 


12.45ч. Със 136 гласа "за", 97 "против" и 1 въздържал се" Народното събрание избра вторият кабинет Борисов. Гласуването преминава изцяло според очакванията - против са БСП, ДПС, "Атака" и БДЦ, а Велизар Енчев от Патриотичния фронт се обявява за "въздържал се".

Списъкът на министрите.

12.41ч. Йордан Цонев от ДПС иронично поздравява новото мнозинство с първата реформа на обявеното като реформаторско правителство - увеличаването на министерствата и администрацията.

12.40ч. Структурата на кабинета също е одобрена. Гласовете са 144 "за", 83 - "против" и 1 "въздържал се".

12.30ч. Бойко Борисов е избран за втори път за министър-председател.

За" гласуваха 149,  "против" - 85, а "въздържал се" нямаше. Депутатите от БДЦ подкрепиха кандидатурата, въпреки заявката да гласуват срещу кабинета. Срещу кандидатурата бяха БСП, ДПС, "Атака" и двама от Фронта - Велизар Енчев и Слави Бинев. 

Така Борисов става първият политик в най-новата история, който ще ръководи за втори път Министерски съвет.

12.25ч. Георги Кадиев иска думата, за да обясни защо няма да подкрепи кабинета. Започва с икономическата програма, която по думите му не заслужава уважение, тъй като предвижда неизпълними неща. Следват забележки персонално към кандидат-министри и политическите лидери: към Божидар Лукарски за експертизата му в икономиката и готовността да поеме ресора, към Николай Ненчев за невъзможността да прости на комунистите и събирането му с Бойко Борисов, към Валери Симеонов за критиките му към Борисов и Първанов преди половин година, към Ивайло Калфин за напускането на Европарламента със заявката да се бори с ГЕРБ.

Никой от споменатите не поиска думата, за да отговори.


11.55ч. Каракачанов срещу Сидеров: схватка с основно оръжие Доган

Водачите на "Атака" и на ВМРО - Волен Сидеров и Красимир Каракачанов, влизат в словесна схватка от парламентарната трибуна, в хода на която се обвиняват взаимно в лъжи и безпринципност.

Сидеров атакува лидера на ВМРО, че е помагал на Иван Костов като коалиционен партньор в кабинета на ОДС. 

Каракачанов отвръща с припомняне за тезите, които Сидеров е защитавал като главен редактор на партийния орган на СДС през 90-те години вестник "Демокрация", като акцентира на подкрепата за НАТО и САЩ и одобрението му към Ахмед Доган. 



Сидеров крещи от депутатската си банка "Лъжец"  и успява да вземе думата, за да обясни, че преди години е вярвал, че американската политика може да помогне на България, но впоследствие е преразгледал позициите, защото видял, че това не е така. На свой ред той включва името на Ахмед Доган като обвинява Каракачанов, че се е прегърнал с Бойко Борисов - автор на репликата, че Доган е един от най-големите политици на България. 



11.40ч. От името на "Атака" Волен Сидеров обявява, че ще гласува срещу кабинета, като повтаря основните си тези от последните дни: че правителството продължава колониализацията на България, че в него има поне двама служители на чужди правителства, че управляващите са съумели да съберат на едно място Народната партия "Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов и Касим Дал с Патриотичния фронт на Валери Симеонов. 

Сидеров отрече обвиненията, че предишният кабинет се е крепял на "златния му пръст", като размаха от трибуната разпечатката от гласуването на кабинета "Орешарски", в която пише, че е бил против.

Както обичайно, когато стане дума за това, лидерът на "Атака" пропусна да спомене факта, че той осигури кворум на предишния парламент за приемане на правителството на БСП и ДПС. Именно събирането на кворум за откриването на заседанието беше решаващият момент, тъй като там бяха нужни 121 гласа. След това правителството мина с по-малко гласове и практически гласуването на Сидеров беше без значение.
 
11.21ч. От името на БДЦ Росен Петров заявява, че структурата на кабинета е добра, но групата няма да подкрепи кабинета, защото в него има хора, лишени от опит и експертност. Пожелава на Борисов успех.

11.15ч. Велизар Енчев от Патриотичния фронт потвърждава от трибуната решението си да гласува "против" кабинета, въпреки че парламентарната му група подкрепя новото управление. Той припомня управлението на предишния кабинет Борисов, като акцентира на протестите, полицейщината и монополите. Енчев, заедно с депутатите от "Атака" гласува "против" и при избора на Цецка Цачева за председател на парламента. 



11.01ч. Плаващите мнозинства създават сенки, нали г-н Пеевски?

Зам.-председателят на ДСБ и кандидат за здравен министър Петър Москов иска думата за реплика.

"Разбирам, че проблемът не е в това какво е мнозинството, а че вие не сте в него нито формално, нито неформално. Смисълът на ясното мнозинство е да създаде прозрачност, защото плаващите мнозинства са мнозинства на сенките, а сенките раждат чудовище, нали, г-н Пеевски?", обръща се той към депутата, който седи на първия ред в залата.

"Да, ДПС е проклятие за България, защото държи един един етнос във феодално подчинение, за да може върхушката му да управлява", завършва речта си Петър Москов.



10.55ч. Местан в атака срещу останалите партии

Местан се хвърля в защита на партията си, обвинявайки остро останалите партии, че противно на европейските правила са обявили за своя цел "да изстържат" движението от политиката и предупреждавайки, че поставянето на разломи е опасно за етническия мир.

Първата атака е срещу Реформаторите с два риторични въпроса: "Как се чувствате в прегръдка с президента Георги Първанов, когото след 2005г. обвинявахте като архитект на Тройната коалиция?"  и "Двама от вицепремиерите бяха министри на Тройната коалиция с мандатоносител ДПС, защо сега са във вашия кабинет?". 

Следва БСП, на която Местан припомня, че се е проваляла при самостоятелно управление и е успявала в коалиция с ДПС. 

Десницата е атакувана за действията на кабинета "Костов" при опозицията на ДПС. Припомня репликата на бившия премиер и лидер на СДС  Иван Костов, че движението е проклятие за България.


10. 45ч. ДПС: Имахте и други варианти за коалиция

В словото си от трибуната Лютви Местан яростно атакува включването на Патриотичния фронт в управлението и нарича правителството "продукт на грубото политическо съглашателство, което разрушава имиджа на България". Той не назовава нито веднъж по име коалицията на НФСБ и ВМРО, но многократно я определя като националпопулистка и ксенофобска формация.

"Днешният политически акт на парламента ще е първият след 25 години, който ще ревизира решението на България да се развива като европейска държава. За това ще се носи морална, политическа отговорност", заявява Местан и се обръща към президента: "Г-н президент, отговорността ще е не само на преките участници в тази коалиция, но и на техните покровители".

Никъде в Европа модерното дясно и ляво не се съюзяват с националпопулизма и екстремизма, казва Местан.

Многократно декларира, че проблемът на ДПС не е в това, че е извън властта. 

10.40ч. Заседанието е подновено. На трибуната е лидерът на ДПС Лютви Местан.

10.35ч. В интервю за Би Ти Ви в кулоарите на парламента служебният премиер Георги Близнашки заявява, че кабинетът му  си отива "с достойнство и чувство на изпълнен дълг" и посочи като основни постижения на министрите си успокояване на страстите, нормализиране на ситуацията и провеждането на нормални избори. 

В типичния си стил, говорейки за себе си в трето лице, Близнашки заяви, че се връща към академичната си кариера, защото студентите го чакат с нетърпение

10.30ч. Волен Сидеров излиза извън парламента и се присъединява към симпатизантите на "Атака", които протестират срещу кабинета. 

Телевизиите показват младежи, които твърдят, че са бити от полицаи. Бившият депутат от "Атака" Димитър Димитров, който е в центъра на една от агитките, обвинява Бойко Борисов в "полицейски репресии още преди да е дошъл на власт".

С мегафон Сидеров призова да няма сблъсъци, обяви протестът за мирен. "Хората са дошли да изразят мнението си срещу тази порочна четворна коалиция", каза той.

10.20ч. Цецка Цачева обявява почивка до 10.35ч.


10.18ч. Втори опит на Чуколов за прекъсне почивката. Заместникът на Сидеров заявява, че пред сградата пристигнал нов автобус с полицаи и имало пострадали в сблъсъци протестиращи и отново настоява парламентарният шеф на приеме представители на демонстрантите.

10.17ч. В градинката на Софийския университет и около сградата на парламента се увеличават привържениците на "Атака", пристигнали с автобуси от Белене, Ямбол, Твърдица, Ямбол и други части на България. Те протестират срещу новия кабинет.


10.10ч. Миков започва с реплика на изказванията, че основната цел на новите управляващите е била изваждането на БСП и ДПС от властта. Порочният кръг на "махане" и "слагане" от последните 25 години очевидно ще продължи, заявява той.

Лидерът на БСП се обръща директно към председателя на ДСБ Радан Кънев с язвителна бележка, че има по-дълга политическа кариера и помни и други случаи, когато БСП е била извън властта. Акцентира на думите на Кънев, че отсъствието на левицата и ДПС от властта гарантира евроатлантическата ориентация на България и риторично пита как се отнася това към "евроатлантическата бедност в страната". 

Основните тези в изявлението на Миков се отнасят до социалната политика - бедност, данъци, образование, социално уязвими групи. БСП ще продължи да подкрепя социалните мерки на правителството, казва Михаил Миков, и посочва сред тях: коледни добавки за пенсионерите, ръст на обезщетенията за отглеждане на дете, отделяне на средства за младите семейства, публична инвестиционна програма за регионите, защита на придобитите социални права.

10.09ч. Цецка Цачева отминава безмълвно искането на Чуколов и дава думата на лидера на БСП Михаил Миков.

Лидерът на БСП завършва изявлението си с декларацията, че БСП ще е конструктивна, автентична и ясна опозиция.

10.07ч. "Атака" се възползва от прякото предаване на заседанието по медиите и пробва да предизвика напрежение. 

Десислав Чуколов обявява от трибуната, че около Народното събрание има "стотици протестиращи хора срещу безпринципната коалиция тук". Обвинява Бойко Борисов, че е напуснал залата и е отишъл "да си пуши пурата и да си пие кафето". Настоява за почивка, в която председателят на парламента да приеме протестиращите пред парламента.

10.12ч. В Туитър бъдещият вицепремиер от ГЕРБ Томислав Дончев отговаря на Валери Симеонов:

О,не мога да се съглася с призива за намаляване рязането на лентички. Работата ми ще е да правя възможно обратното. И не само. Далеч не само

— Tomislav Donchev (@tomislavdonchev) November 7, 2014
10.05ч. В кулоарите на Народното събрание са двама от "Раннобудните студенти" - Ангел Златков и Ивайло Динев. Динев носи плакат: "Не ви ли е срам, гъмжило от престъпници". По думите на младежите нищо не се е променило през последната година.

10.00ч. От името на АБВ думата взима Борислав Борисов. В речта, която чете от трибуната изтъква заслугите на формацията си за съставянето на новото правителство и предупреждава, че нови избори биха имали катастрофален резултат.

Още в началото на словото му Бойко Борисов излиза от залата.

Зам.-председателят на групата на АБВ повтаря, че  формацията си запазва правото по въпросите, за които няма съгласие, да действа спрямо собствените си принципи. Основното несъгласие е по данъчното облагане - АБВ настоява за прогресивно облагане, докато ГЕРБ и Реформаторите държат на запазване на проския данък.


9.50ч. Фронтът: Г-н Борисов, да намалите рязането на лентички

От трибуната съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов посочва като основен успех на формацията си при включването й в новото управление отстраняването на ДПС от власт. Думите му са посрещнати с дюдюкания от депутатите на Лютви Местан.

Симеонов изброява прокараните от партията му идеи в програмната декларация на правителството и моли министрите да положат усилия за смислен и отговорен труд в ресорите си, тъй като "ако този път мандатът с управлението на ГЕРБ се провали, трети път няма да има".

Обръща се към Борисов: "Да намалите демонстративното рязане на лентички, обикалянето на цялата страна за щяло и нещяло и изявите в телевизионните студия, защото работата е по-важна. Имате нашата подкрепа, но по-важно е да имате нашето доверие". На първия ред в пленарната зала Борисов отвръща с усмивка. 



9.40ч. Реформаторите: Отсъствието на ДПС и БСП от властта не ни отдалечава от Европа

Днес пред нас е резултатът от компромиса, а зад гърба ни - тежестта на компромиса, заявява от трибуната съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. Подчертава, че той лично ще наруши предизборна обещания - да не гласува за правителство на ГЕРБ. 

Сред важните проблеми, които ще бъдат решени с постигнатия компромис той посочва старта на реформата в съдебната система и затвърждаването на евроатлантическата линия във външната политика и отбраната. 

Това, че ДПС и БСП няма да участват в управлението, не отдалечава страната от Европа, казва Кънев. Изрично подчертава, че това важи и за българските турци, препращайки към изявленията на лидера на ДПС Лютви Местан, който неколкократно каза, че включването на националистически формации като Патриотичния фронт във властта ще отдалечи България от евроатлантическите ценности. 


Лидерът на ДСБ подчертава, че новото управление няма да води политика на противопоставяне. 

Кънев акцентира в словото като приоритет прекъсването на икономическите, политически и медийни обвързаности в страната. Напомня също отнетия вчера лиценз на КТБ и предупреждава, че предстоят трудни решения и по този проблем.

Казвам го, защото вчера видях зачервени самодоволни лица между нас, казва Кънев.

Лидерът на ДСБ завършва словото си с благодарности към Бойко Борисов за преговорите по съставяне на кабинет и пожелание "Бог да бъде с нас". Обещава по-късно да отправи през социалната мрежа "Фейсбук" и музикален поздрав (продължение на течащия от няколко дни задочен диалог между представители на ГЕРБ и Реформаторите чрез музикални парчета в мрежата - бел. ред.) спесен на Стинг.

9.35ч. От името на ГЕРБ Цветан Цветанов напомня, че правителството трябва да вземе тежки решения и призовава за конструктивност от страна на опозицията. Изразява увереност, че новият кабинет на Борисов ще се справи в тежката за страната ситуация.

9.27ч. Започва дискусията по избора на Борисов за премиер, за структурата и за състава на кабинета. ГЕРБ има право на изказвания в рамките на 30 минути, левицата и ДПС - по 21 минути, Реформаторите и Патриотичния фронт - 17 минути, БДЦ - 16 минути, "Атака" и АБВ - по 15 минути и независимата Ана Баракова - 5 минути.

Залата отхвърли предложението на "Атака" по всяка от трите точки да има отделен дебат. Такова решение щеше да удължи три пъти времето за изказвания. Срещу идеята на "Атака" гласуваха ГЕРБ, Реформаторите, Патриотичния фронт, АБВ и част от БДЦ.


9.21ч. Бъдещият премиер прочита пред депутатите предложенията си за структура на кабинета и имената на кандидатите за министри. Депутатите гласуват в залата да бъдат поканени министрите, които не са депутати.




9.12ч. Борисов: Поемаме своята отговорност, Бог да е с нас

България е изправена пред трудни обстоятелства: тежки икономически и социални проблеми, загуба на доверие от страна на основните партньори от ЕС. Съзнавайки тези трудности ГЕРБ, Реформаторският блок и нашите партньори от Патриотичния фронт и АБВ поемаме отговорността за проевропейско реформаторско правителство, заявява от трибуната Бойко Борисов. За пореден път напомня, че алтернативата на предлагания от него кабинет са поредни предсрочни избори, този път в средата на зимата.

Борисов произнася предварително написана реч. Чете бързо, без да прави уточнения или импровизации.

Борисов посочва като приоритет на кабинета да очертае пътя за развитие на страната за следващите 10 години и прочита записаните в програмната декларация на правителството намерения. 

В речта си Борисов изрично благодари на всички партии за преговорите за съставяне на кабинет и специално на тези, които "поеха отговорността за управлението в този тежък момент". 

Завършва речта си с думите: "Поемаме своята отговорност. Нека Бог да е с нас и да е за доброто на България". На финала се прекръства пред пленарната зала. 

9.09г. От името на ГЕРБ Цветан Цветанов представя биографична справка за Бойко Борисов. Изброява успехите му като охранител, главен секретар на МВР и бивш премиер, като акцентира на чуждестранните награди и отличия, с които е удостоен.


9.01 Заседанието започва. В залата са се регистрирали 218 депутати. Присъстват служебният кабинет, президентът и представители на държавните институции.

Дневният ред включва избор на Бойко Борисов за премиер според президентския указ, одобряване на структурата и след това на състава на Министерския съвет. 

Пред Северния вход на парламента 20-ина привърженици на "Атака" протестират с лозунга: "Долу правителството на колониализма!". Депутатите от партията са в пленарната зала.

8.59ч. Помолих премиера да не ме включва в проектокабинета поради лични причини, декларира пред камерите Делян Добрев. Той отрича слуховете, че се е отказал да е в правителството заради номинацията на лидера на СДС Божидар Лукарски за министър на икономиката.  Допълва, че познава от поне 2 години новият министър Теменужка Петкова и я смята за добър специалист. 


8.50ч. Лукарски: Гражданският съвет на Реформаторите не е гласувал срещу мен

Продължение на вчерашния скандал в Реформаторския блок, когато Гражданския съвет на формацията излезе с декларация срещу избора на лидера на СДС Божидар Лукарски за министър на икономиката. 

В кулоарите на парламента тази сутрин Лукарски отрича да е имало напрежение в групата заради влизането му в правителството. "Не е вярно това, че Гражданският съвет е приел декларация, с която настоява да не ставам министър на финансите. Никой не е подписвал такова нещо", заявява юристът и допълва, че членовете на Гражданският съвет разбрали за декларацията от пресата.

8.45ч. Номинираният за финансов министър Владислав Горанов влиза в парламента и бива заобиколен веднага от репортери с въпроси за контактите му с Делян Пеевски. Основна тема е снимката Горанов с Пеевски от 2010г., както и изявленията на бъдещия министър, който преди две години напусна парламента с обяснението, че там не може да печели нужните му средства за прехрана на семейството му. 

Горанов е видимо изнервен от въпросите и неколкократно повтаря, че е време темата за снимката да бъде приключена, защото е изяснил всичко около нея. "През 2010г се оказах случайно на едно и също място с Пеевски, вече съм го обяснявал", казва Горанов. Въпроса за напускането на Народното събрание и нужните му пари, отминава със забележката: "Моля ви, нека обсъждаме по-сериозни въпроси". 

След краткия разговор с журналистите Горанов успява да се добере до стаята на ГЕРБ. Преди да затвори вратата отговаря с "Не" на въпроса дали подкрепя законопроекта на Делян Пеевски и Йордан Цонев за КТБ. 
А новото правителство ме подсеща за вица: Едно еспресо, едно американско, едно безкофеиново и едно капучино в този термос ако може :)

— Sash (@tourbg) November 7, 20148.40ч. БСП приключва заседанието си, групата ще гласува "против", предава репортерът на "Дневник" Биляна Рилска. 


8.30ч. В парламента до този час:

Депутатите и бъдещите министри вече се събират в сградата на Народното събрание. 

Парламентарната група на БСП свика заседание, на което финално уточнява с какво изявление ще излезе в пленарната зала и как ще гласува по избора кабинета - "против" или "въздържал се". 

"Атака" свиква протест срещу кабинета пред парламента. Събитието е обявено във "Фейсбук" за 8.30 ч., но все още няма хора.

8.25ч. Делян Добрев, който до последно беше сочен като най-вероятен министър на енергетиката в новия кабинет, се отказал по свое желание - това обясни в интервю за "Нова телевизия" зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Вчера вместо името на Добрев (бивш енергиен министър в първия кабинет на Борисов) в списъка на кабинета беше посочена Теменужка Петкова.


8.18ч. Новите министри



Ето и структурата и състава на новия кабинет "Борисов":

Министър-председател: Бойко Борисов (ГЕРБ)

Зам.- министър-председател по коалиционна и административна политика: Румяна Бъчварова (ГЕРБ)

Зам.- министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси: Меглена Кунева (Реформаторски блок)

Вицепремиер по еврофондовете и икономиката: Томислав Дончев (ГЕРБ)

Зам.- министър-председател по демографската и социалната политика: Ивайло Калфин (АБВ)

Министър на икономиката: Божидар Лукарски (Реформаторски блок)

Министър на енергетиката: Теменужка Петкова (ГЕРБ)

Министър на туризма: Николина Ангелкова (ГЕРБ)

Министър на финансите: Владислав Горанов (ГЕРБ)

Министър на  транспорта, информационните технологии и съобщенията: Ивайло Московски (ГЕРБ)

Министър на  земеделието: Десислава Танева (ГЕРБ)

Министър на регионалното развитие: Лиляна Павлова (ГЕРБ)

Министър на околната среда: Ивелина Василева (ГЕРБ)

Министър на здравеопазването: Петър Москов (Реформаторски блок)

Министър на образованието: Тодор Танев (Реформаторски блок)

Министър на вътрешните работи: Веселин Вучков (ГЕРБ)

Министър на външните работи: Даниел Митов (влиза от квотата Реформаторски блок)

Министър на правосъдието: Христо Иванов (влиза от квотата на Реформаторския блок)

Министър на отбраната: Николай Ненчев (Реформаторски блок)

Министър на културата: Вежди Рашидов (ГЕРБ)

Министър на спорта: Красен Кралев (ГЕРБ)

8.10ч. Гласуването: без интрига за избора

Заседанието на Народното събрание, което трябва да гласува кабинета, започва в 9.00ч.

Засега изглежда като че ли около избора няма интрига. Очаква се "за" да гласуват 138 депутати - всички 137 от ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ, както и отцепилата се от групата на "Български демократичен център" (БДЦ) Ана Баракова.

Срещу кабинета ще са: БСП и "Атака" (които вече заявиха, че остават в опозиция), ДПС (заради участието на Патриотичния фронт) и "Българският демократичен център" (защото са обидени, че не са поканени на разговори за новата власт).

Засега не е сигурно дали Слави Бинев и Велизар Енчев от Патриотичния фронт ще изпълнят заканата си да гласуват "против" Борисов. Показателно за стабилността на групата "Българският демократичен център" ще бъде дали някой от нейните депутати ще наруши решението да не се подкрепя кабинетът.


8.00ч. Споразумението за съставяне на кабинет беше подписано вчера след мъчителни преговори, продължили месец след предсрочния парламентарен вот на 5 октомври. 

Стабилността на кабинета ще бъде осигурена по безпрецедентна в най-новата история на България формула: коалиционно споразумение между двете управляващи партии (ГЕРБ и Реформаторския блок) и подписани отделни партньорски споразумения на мандатоносителя ГЕРБ с коалицията Патриотичен фронт и с АБВ на президента Георги Първанов (2002 - 2012г), която обаче се ангажира и вицепремиер в кабинета. 

С полагането на клетвата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък ще стане първият политик след промените, който може да се похвали с втори мандат начело на правителство. Той ръководеше и първия кабинет на ГЕРБ от 27 юли 2009г. да 13 март 2013г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване