11/07/14 07:43
(http://www.klassa.bg/)

Цената на петрола пада, а Саудитска Арабия дори още не е обявила война в добива

 Саудитската компания Aramco понижи цените на декемврийските доставки на петрол за рафинериите в САЩ в понеделник (3 ноември), за да защити конкурентоспособността си на фона на подкопаването на пазарния й дял от конкурентни износители като Канада и Ирак. През август вносът на суров петрол от Саудитска Арабия в САЩ се понижи до 900 000 барела дневно, според американската Агенция за информация по енергията.

С изключение на кратък период през 2009 година и началото на 2010 година, саудитският износ се е свил до най-ниското равнище от 1988 година.

Американският внос от Саудитска Арабия през август се е равнявал на едва 70 % от средното ниво за последните десет години, което бе около 1,3 милиона барела дневно.

Саудитският петрол, чиято цена е различна за различни клиенти, стана твърде скъп в сравнение с алтернативите, с които разполагат рафинериите в САЩ. Саудитската компания Aramco бе принудена да понижи разликата за американските рафинерии с 45 до 50 цента на барел (според качеството), въпреки че повиши цените за рафинериите в Европа и Азия.

Конкурентни износители

Някои анализатори определиха понижението на цените за САЩ като сигнал, че кралството започва съзнателна ценова война, насочена срещу американските производители на шистов петрол. Действителността е по-сложна. По-голямата част от саудитския износ за САЩ е много по-тежък и определено с по-високо съдържание на сяра от американския лек суров петрол, който се добива от шистови полета като Bakken в Северна Дакота и EagleFord в Тексас.

Следователно на Aramco й е спестена пряката конкуренция с увеличаващия се добив на шистов петрол в САЩ, която се пада най-вече на американския внос от Западна Африка.

Пазарният дял на компанията обаче през летните месеци бе засегнат от конкуренти от Ирак, Венецуела, Бразилия и Канада, така че Aramco трябваше да понижи цените си в региона, за да стабилизира продажбите и да си върне част от загубения пазарен дял.

Официални цени

Саудитската компания Aramco определя цените на суровия си петрол спрямо различни референтни стойности в САЩ, Европа и Азия и предлага различен набор от ценови разлики във всеки регион, за да стигне до крайната продажна цена.

Опитът от миналото сочи, че системата на така наречената дискриминационна цена първоначално са използвани, за да се компенсират различията е регионалните референтни стойности и да се гарантира, че суровият петрол на Aramco се продава като цяло на една и съща цена във всеки регион. Крайните продажни цени се отличават в много по-малка степен между отделните региони, отколкото самите разлики.

Разликите в цените за петрола Arab Medium с доставка през декември например се различават с над 4 долара за барел при отстъпка от 5 долара в Европа и 1,60 долара в Азия до отстъпка от едва 65 цента в САЩ.

Крайните цени обаче (референтната цена плюс или минус диференциала) в момента се разминават с малко над 2 долара в най-скъпия регион (Азия) и най-евтиния (САЩ). За петрола Arab Light ценовата разлика варира до 4,95 долара за барел, но разликата в крайните цени в момента е едва 1,78 долара.

Маркетингова стратегия

Брокерите и рафинериите имат нужда от референтните цени, за да ограничат уязвимостта си от колебанията на цените на суровия петрол. Никой от референтните показатели обаче дори не се доближава до видовете петрол, продавани от Aramco, поради което компанията трябва да прилага големи месечни корекции при продажните си цени чрез диференциалите.

Маркетинговите експерти на Aramco се опитват да гарантират две неща. Първо, че рафинериите купуват всички количества, които компанията може да предложи. Второ, продажните цени в трите региона като цяло са изравнени.

Първата цел е очевидна. Саудитският петрол трябва да бъде на конкурентна цена с другите подобни сортове или рафинериите ще купуват от другаде.

Втората е по-трудно разбираема. Саудитският износ е защитен от вътрешнорегионален арбитраж чрез клаузи за местоназначение - петролът, продаван на рафинерия в САЩ не може да бъде пренасочен и продаден на рафинерия в Азия. Другите видове суров петрол обаче могат да бъдат обсъждани между регионите, както и крайните продукти, произведени от преработения петрол. Всички рафинерии до определена степен се конкурират помежду си при покупките на суров петрол и в продажбите на преработените продукти.

Aramco трябва да определя за петрола си такива цени, които да гарантират, че клиентите му не са в конкурентно неизгодно положение на нито един пазар.

Тъй като повечето саудитски петрол се продава на пазара с дългосрочни договори (с пазарно свързано ценообразуване), то компанията бързо ще загуби клиенти, ако петролът й се окаже твърде скъп в сравнение с другите видове.

Възможността за арбитраж на пазара на суров петрол и на пазара на петролни продукти гарантира, че вътрешнорегионалните различия в крайните продажни цени обикновено не превишават 2-3 долара за барел.

Aramco противодейства

Промените в официалните продажни цени често се сочат като доказателство за “велика стратегия” за пазарен мениджмънт от високопоставените лица в Рияд и Дахран (основният административен център за саудитската петролна промишленост - бел. прев.).

През повечето време обаче ценовата стратегия на Aramco е по-скоро противодействаща, отколкото насочена да предизвика определени действия.

Компанията коригира ценовите разлики в отговор на текущите и очакваните условия на пазара, за да запази конкурентоспособността на петролните си продажби. В предела на доходността Aramco може да коригира различите на цените, за да пусне леко повече петрол на пазара или да ограничи продажбите, както и да измени баланса на продажбите между регионите.

Повечето промени в различните цени обаче са продиктувани по-скоро от необходимостта да се отговори на външни събития (като търсенето на рафинериите и достъпността на конкурентен суров петрол), отколкото на саудитската стратегия.

Разпределението на продажбите на саудитски петрол в трите региона показва висока степен на стабилност във времето (за разлика от самите диференциали).

В случая със САЩ петролът на Aramco бе твърде скъп през юни, юли и август и обемът на износа се понижи с близо 700 000 барела дневно.

Подобно на други играчи на пазара, за да компенсира част от загубите, Aramco намали ценовата разлика, за да направи петрола си по-атрактивен.

Понижаването на цените ще засили конкурентния натиск върху американските производители на шистов петрол, но това е непряка последица от политиката, а не първоначалната й цел - да бъде запазен пазарният дял.

На САЩ се падат под 20 % от износа на Саудитска Арабия през 2013 година, според американската агенция за енергийна информация.

На много по-големия азиатски пазар, където през 2013 година бяха направени близо 70 % от продажбите и петролът на Aramco бе конкурентоспособен, компанията повиши ценовите разлики при контрактите с доставка през декември с около 1 долар на барел.

Промени в ценовите разлики на американския пазар не са сигнал, че Aramco обява война на производителите на шистов петрол в САЩ или други износители на “черно злато” (още повече, че увеличаването на разликите в цените за Азия е сигнал за точно обратно намерение).

Това обаче може да бъде непредвидената последица, ако всеки се опита да защити пазарния си дял.

Рано или късно някой някъде ще трябва да се реши на понижение: независимо дали това ще бъдат саудитците, ОПЕК, износители на петрол извън ОПЕК като Канада, производителите на шистов петрол в САЩ или всички.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване