11/08/14 01:34
(http://e-vestnik.bg/)

Редакторе, къде си?

Енчо Господинов. Рисунка: Валентин Ангелов

40-годишнината на Факултета по журналистика и масови коменикации и смъртта на легендарния редактор на “Вашингтон Поуст” Бенджамин Брадли ни карат да се питаме къде изчезва една професия, следите от която у нас все по-трудно се откриват…

Естествено, заглавието леко подвежда: редактори у нас все още дал господ, и главни, и не толкова, и талантливи, и не чак дотам. Но дори и един бегъл поглед върху сегашното състояние на българската журналистика кара много хора да се питат какво всъщност става във “втората най-древна професия в света”, както често ни казваше нашият любим професор Дафин Тодоров, когато още бяхме студенти и искахме да променим света. Или, както може би намекваше Дафин със заглавието на прочутия си тогава учебник, възходът на петата велика сила беше отминал и идваше падението й?

Преди броени дни на 93 години си отиде най-голямата легенда на редакторския занаят в наши дни: Бенджамин (Бен) Брадли, който цели 26 години ръководеше един от двата най-влиятелни вестника в света - “Вашингтон Поуст” ( известен още като “WaPo”).

За голямата журналистика от световен мащаб смъртта на Бен Брадли е като смъртта на Маркес, Хемингуей или Стайнбек за литературата. (И тримата видни нобелисти за литература прекарват половината си живот като журналисти). Брадли беше гигант сред заобикалящите го колеги и загубата му идва да ни подскаже колко ценни за обществото и неговия напредък са редакторите на големите медии; колко голяма е тяхната отговорност за информирането, образоването и поведението на едно общество, което наричаме гражданско.

Името му ще остане завинаги в историята на американската журналистика: редакторът, който дръзна да публикува всичко за аферата “Уотъргеит” и да свали от власт президента Ричард Никсън. И най-вече като човека, който даде криле на десетки млади, напористи и талантливи репортери. Двама от тях - Боб Уудуърд и Карл Бърнстейн надушиха “Уотъргейт”, Бен Брадли им даде кураж и така се написа една от най-славните страници от историята на журналистиката.

Бенджамен (Бен) Брадли. Снимка: Уикипедия

Израсъл в аристократично семейство от Бостън, младият Бен  е 52-ият мъж от 1795 г насам  от  фамилията Брадли, който влиза да учи в Харвард. Пак през тези младежки години се сближава с бъдещия президент Джон Ф. Кенеди, което ще му е от изключителна полза по-късно, когато стане редактор. Но армията е тази, която формира характера на бъдещия редактор: едва завършил Харвард с диплома по английски и древногръцки, той отива във флота да се бие срещу нацизма през Втората световна война. Според близките му приятели (един от които е покойният вече Арт Бъкуалд), армията научава младия Брадли на две неща: да взема бързо решения и да псува като стар моряк. Цветистият му език впоследствие ще бъде обект на много шеги както в редакцията, така и във висшите политически кръгове на Вашингтон.

Естествено, Бен Брадли не се появява на празно място. Още в зората на новоизгряващите Съединени американски щати друг един Бен (Франклин) очертава контурите на бъдещата журналистика на бъдещата свръхсила. След него мнозина храбри мъже и жени на перото (камерата и микрофона) ще продължат визията на Бен Франклин и на бащите-основатели, които предвидливо създават първата поправка към Конституцията на САЩ. Вече 223 години след приемането й тя все още стои като солидна защитна стена пред свободата на словото и са много малко случаите, когато стената се е поддала на политически натиск отвън. Благодарение на нея новоизграждащата се тогава държава намира един от ключовете към бъдещия си просперитет: свободнита, демократична и граждански отговорна журналистика, която ражда блестящи репортери и редактори. Талантите на Марк Твен, Томас Пейн, Х. Л. Менкен, Ърнест Хемингуей, Джон ...

Публикувана на 11/08/14 01:34 http://e-vestnik.bg/21643/redaktore-kade-si/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване