11/08/14 18:30
(http://pik.bg)

Росица Янакиева от АБВ пред ПИК: БСП трябваше да се включи в правителството

Росица Янакиева от АБВ пред ПИК: БСП трябваше да се включи в правителството

Росица Янакиева е заместник-председател на Народното събрание. Депутат е за втори път. Тази година тя влезе в Народното събрание с листата на АБВ. 

Преди да стане депутат Росица Янакиева беше кмет на Перник. Перничани я признават като най-успешния кмет на града след демократичните промени у нас.  

В момента Росица Янакиева е едно от най-ярките лица в АБВ. Потърсихме я за коментар на последните политически събития у нас.

Интервю на Албена Борисова

- Има ли шанс правителството на Бойко Борисов да направи така необходимите реформи за България и да внесе стабилност в държавата, госпожо Янакиева?

- Именно това бяха водещите мотиви за нас, за да вземем участие в правителството. Защото именно широката подкрепа може да внесе стабилност и да доведе до конкретни решения. Няма време за отлагане на проблемите. Изпитвам уважение към всички партии, които успяха да направят компромис в името на стабилността на държавата, дори с риск да имат конфликт с избирателите си.

- Нямаше ли да има по-голяма стабилност, ако другата голяма политическа сила - БСП, се беше включила в управлението по някакъв начин?

- Трябваше да го направят. Но това вече е проблем на политическо решение и отговорност. Виждам, че денят им започва и завършва с АБВ. Ние поехме нашата отговорност, те да мислят за своята. 

- Какъв ангажимент пое АБВ, за да участва в кабинета?

- С нашето участие се промени характерът на правителството. Вече не се говори за дясно-центристки кабинет. Социалният елемент е по-голям. Ако другата лява партия се беше включила, щеше да се постигне по-модерно и по-отговорно политическо поведение в управлението. 

- АБВ ли е подправката, която променя вкуса на управлението?

- Ние сме онези, заради които обликът на кабинета от дясно-центристки се промени към по-умерен в социален план, както вече казах. След проведените консултации ние видяхме в програмната декларация над 80% от това, което се съдържа в нашата предизборна програма. Е, не сме постигнали съгласие за пенсионната реформа например. Но ние ще продължаваме да настояваме социалните елементи в управлението да се реализират.

- Защо Ивайло Калфин? Той е политик от голяма величина, от европейска сцена. Не е ли ниска топка за него да бъде социален министър, та дори и вицепремиер?

- Калфин наистина е политик от голяма класа. Той с авторитета и знанията си може да допринесе за по-добрата работа на това толкова важно министерство. Калфин беше бюджетар на ЕС. Той може да внесе нови модели на управление. А в социалното министерство има добър ресурс.

- "Атака" организираха протест пред парламента още в деня, когато беше избрано новото правителство. И обявиха, че няма да спрат да протестират. Съществува ли опасност да се повтори ситуацията от времето на кабинета "Орешарски"?

- Аз лично не се притеснявам, че ще има ежедневни протести. Като се появят първите реформи, обстановката ще се успокои. А и не ми се мисли, че националистите ще определят дневния ред на държавата. 

- Росица Янакиева беше борбен кмет. Направи и невъзможното за развитието на Перник. Сега каква ще е Росица Янакиева като заместник-председател на парламента?

- Искам да се наложи друг тон на общуване. Екшънът да престане. Истериите, нападките не вършат работа никому. На много хора им омръзна. Определено има доста сериозна промяна и в ГЕРБ. Те минаха към конфронтацията към по-добрия тон и вече са по-уравновесени. Няма място вече за повече негативни емоции.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване