11/09/14 22:04
(http://pik.bg)

Магистратът, пуснал измамниците с джакпота, иска шефско място във Велико Търново

Магистратът, пуснал измамниците с джакпота, иска шефско място във Велико Търново

Десислав Любомиров, който пусна наскоро от ареста двамата братовчеди, опитали да приберат 5 милиона от джакпота на тотото, иска да оглави Апелативния съд във Велико Търново, информира "24 часа".

Магистратът е единственият кандидат за поста и Висшият съдебен съвет ще го гласува на 19 ноември.

"Днес няма политическо лобиране за него, той просто иска да е във върховете на съдебната система. Когато дойде в Софийски градски съд, заяви на колегите си там, че скоро ще им бъде началник", коментира член на Висшия съдебен съвет.

Любомиров правораздава в Русе от 1997 г.

Бил е зам.-шеф на районния и на окръжния съд там. През 2010 г. бе преместен в Софийския градски съд, тъй като съпругата му работи във Върховния административен съд.

Като наказателен съдия Любомиров осъди на 5 г. бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова, раздала на себе си 48 000 лв. бонуси, която на втора инстанция бе оневинена. Той бе сред кандидатите за ръководител на Софийския градски съд и на второинстанционния съд "Антимафия", но не успя.

Името на Любомиров нашумя през 2011 г., когато МВР съобщи, че русенец, когото съдията признал за виновен като член на организирана престъпна група, организирал покушение срещу него.

На заседанието си на 19 ноември ВСС ще направи втори опит да избере ръководител на друг апелативен съд - Софийския. За разлика от първия път, когато единственият кандидат бе Веселин Пенгезов, отстранен от съвета дни преди това от шефското кресло в съда заради обвинение за нарушения по европроект, сега конкурент му е Стефан Гроздев, и.д. началник на съда. От 2002 г. Гроздев е зам.-председател и началник на търговското отделение.

И двамата са завършили право в Софийския университет, дългогодишни съдии от кариерата са. Преди да оглави Софийския апелативен съд, Пенгезов ръководеше единствения Военноапелативен съд. В имотната си декларация, публикувана на сайта на ВСС, Пенгезов е обявил апартамент, наследен от съпругата му, няколко негови наследствени имота, етаж от къща, придобит от него и съпругата му през 1994 г. срещу 74 200 лв. Средствата са от дарение от родители и лични спестявания. Декларирал е и два придобити от съпругата му джипа - "Нисан Мурано" и "Нисан Джук".

Гроздев заедно със съпругата си и дъщеря им е собственик на апартамент от 35 кв. м в Париж.Купен е през 2010 г. за 224 920 лв. - семейството е продало апартамент и гараж в София за 210 000 евро. Жилището се ползва от дъщеря му и нейния приятел, те имат сключен пред френски нотариус предбрачен договор. Гроздев притежава още апартамент и гараж в София, купени през 2007 г. срещу 71 750 лв. от спестявания. Наследил е 1/6 и.ч. от друг апартамент в столицата. Заедно със съпругата си притежават и ателиe от 62 кв. м.

Апелативните съдилища у нас са пет - в София, Пловдив, Бургас, Варна и Търново. Пред тях се атакуват решения по големи граждански и търговски дела и тежки присъди, постановени от окръжните съдилища от регионите им. Пред Софийския пък се обжалват присъдите и на депутати, магистрати, министри. Над апелативните съдилища е последната инстанция - Върховният касационен съд.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване