11/09/14 23:28
(http://e-vestnik.bg/)

Реформатор или реставратор е техният Бойко - вижте сами

На откриването на паметника на Тодор Живков в Правец 2001 г. Отляво надясно: Георги Първанов, тогава още лидер на БСП и кандидат-президент, Бойко Борисов, току-що назначен за главен секретар на МВР, Евгения Живкова, внучка и осиновена дъщеря на Живков, Младен Червеняков, депутат от БСП и бивш министър на правосъдието. Снимка е от личен архив, разпространява се в Интернет, след като е показана на изложба от музея на Живков в Правец.

Днес, по вече установена традиция, българските медии канят събеседници да споделят спомени от навечерието на 10 ноември 1989 г., когато по заръка на Кремъл управляващите се преустроиха, за да се устроят за десетилетия напред с власт и пари, базирани на фалшифицираната история.

Чуват се какви ли не щуротии- например, че първият свободен митинг бил след 10 ноември, макар че той се състоя всъщност на 3 ноември, седмица преди падането на Живков, когато да си участник беше все още опасно. Няма да досаждам със спомени за собственото си присъединяване към него…

Също така категорично се твърди за голямата изненада от смяната на режима, а истината е, че за прехода към капитализъм най-доверените хора на режима са се готвили отдавна.

Моя милост чу за пръв път от един български банкер, че положението е много тежко, дори катастрофално и предстоят страхотни катаклизми още в средата на 80-те години. Трябва да съм честен: не му повярвах, продължих си относително безгрижното живуркане (бях щастливо свободен човек като кореспондент на БТА в Бейрут, където нямах началник над главата си и бях приел опасностите от всекидневните бомби и снаряди, куршуми и отвличания на чужденци като цената, която съм готов да платя за тази относителна свобода).

Когато прогнозата за катастрофата на социализма се материализира в доклада на Петър Младенов след свалянето на Живков, в който наследството се определяше като „апокалипсис”, си зададох въпроса: какво ли са знаели по върховете на държавата, след като един банкер е знаел толкова много още преди 4-5 години, за да прогнозира апокалипсиса. Дали са стояли със скръстени ръце или са си подготвили отстъплението с цел настъпление, което наистина се случи след бързо прегрупиране?

Но да спра дотук, за да не изневеря на заявката си, че няма да ви занимавам с някаква претенция за частица от „героизма” , свързан с 10 ноември. Връщам ви към една ноемврийска публикация в ivo.bg от 2010 г., за която нямам абсолютно никаква заслуга. „Вината” е на Бареков, чийто сайт BNews се подмазваше на Борисов по онова време и публикува следното реформаторско- пардон, реставраторско интервю с внучката на Живков, в което тя хвали Борисов за неговия живковизъм, какъвто дори и в нейната партия никой не е проявявал.

Ще добавя само, че подобни суперлативи за Бойко сипеха и други „знакови” фигури, като завеждащата дружбата с преродения в Русия бивш Съветски съюз Светлана Шаренкова. Тя демонстрира близост с Бойко в интервю на 25 април 2012 г. в предаването „На светло с Люба Кулезич” в ТВ7, в което моя милост беше първоначално поканен от водещата, но забранен от началника Бареков ( и публично наруган от Кулезич с 10 минутна тирада без право на отговор) , след което бях заменен с Шаренкова като събеседник.

Същата се похвали в едно откровено електронно писмо (публикувано в ivo.bg миналия декември), че е направила действащия президент Георги Първанов „лице на отношенията между Русия и България” и както виждаме, лицето Първанов дефилира с дясната си ръка в орташкия кабинет между него и Борисов в днешно време.

Живкова благодари на Борисов за Живков

Иво Инджев ⋅ ноември 21, 2010 ⋅

Bnews: Само Бойко е честен и оцени Тодор Живков публично
неделя, 21 ноември 2010 г.

Ива Капкова

Внучката на Тодор Живков ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване