11/10/14 23:00
(http://e-vestnik.bg/)

1989 - една българска пионерка на лагер в Северна Корея

“Колибри” представя дебютния роман на Велина Минкова “Доклад на зелената амеба за химическия молив”

Велина Минкова. Снимка: личен архив

Б.р. - С две метафори и с поръчението да напише доклад за преживяното на международен пионерски лагер в Северна Корея започва дневникът на Александра – напоен със случки, фина ирония и абсурди разказ за пътуването й от социалистическа София, през далечната „братска” КНДР до… Прехода.

Сюжетът непринудено снове из шарения свят на ученичката, където безпроблемно съжителстват СССР, Бийтълс, българска баба, пионерски униформи, любопитни американци и химнът за Ким Ир Сен. A Преходът се случва някак абсурдно естествено между „отчетния“ доклад на пионерката-активистка и сбирките след училище на „Кравай”, между червеното и синьото на химическия молив…

Родена през 1974 г. в София, Велина Минкова завършва Калифорнийския университет (UCLA) с бакалавърска степен по английски език и литература. Има магистърска степен по европейски науки от Амстердамския университет. Със свои разкази участва в програмата „Творческо писане на проза“ към UCLA.

Новелата й излиза в четири поредни броя на списание Split Peas; разказът й The Old Woman печели литературната награда Harry Kurnitz, връчвана на автори, чийто роден език не е английският. През 2001 г. е издаден сборникът й с разкази Red Shorts. Велина Минкова е член на Съюза на преводачите в България. Живее в Париж, където преподава английски език и литература. „Доклад на зелената амеба за химическия молив“ излиза на български език през януари 2015 г. Следва откъс от романа.

Завършихме шести клас. Имах само една петица за края на годината, гадната биоложка се заяде. Иначе по всичко друго – шестици. Голямо зубрене падна, но успях. Въпреки това пак не ме избраха за никаква длъжност в пионерския ни отряд. Вече втора година бях само асистентка на знамето, защото бях висока колкото знаменосеца. Но за сериозна пионерска дейност явно не ставах. Била съм чуждопоклонничка, защото ходех в Алианса наанглийски и на частни уроци по френски.

В училище любим предмет ми беше руският. И добре че беше Иванова по руски, за да се застъпи за мен. Нареди на дружинната ни ръководителка да основе КИД, или Клуб на интернационалната дружба, за да ме направи председател. Каза ми, че децата по света трябвало да знаят езици, за да могат да общуват помежду си и да се борят за мир и ядрено разоръжаване. И че руският език бил официален език на половината свят и трябвало да продължавам да го уча с желание. Според мен тя много се беше ядосала на целия клас – за толкова години не можаха да научат нито падежите, нито едно стихотворение, камо ли пък руска песен.

Този КИД така и не започна да развива дейност, защото не бях много наясно точно какво трябва да правя като негов председател през учебната година. Чужденчета идваха в България само през лятото, и то когато имаше Детска асамблея „Знаме на мира“. Иванова ми беше казала да почерпя вдъхновение от кръжоците, които посещавах в Двореца на пионерите. Аз наистина ходех в пионерския дворец, но само на един кръжок, и то по естрадни танци, което някак несе сещахкак да приложа към новата си длъжност.

После Иванова ми даде писма от съветски ученици, които искалида си пишат с българчета, и аз ги разпределих между момичета и момчета в класа, но не стана ясно кой на кого е отговорил. Аз започнах да си кореспондирам с ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване