11/10/14 18:05
(http://pik.bg)

Директорът на МВР - Бургас поголовно сече подчинени

Директорът на МВР - Бургас поголовно сече подчинени

Директорът на ОД на МВР-Бургас комисар Георги Костов е предприел невиждани досега по своите мащаби и риск масови рокади по високите етажи на дирекцията, съобщи Флагман.бг. 

Шефът, който пристигна от Благоевргад на 1 август и се предполагаше, че ще издържи не повече от месец-два, до сдаването на властта от правителстото „Орешарски“, тези дни получил подкрепа от висши кръгове около Бойко Борисов. Те му дали уверение, че засега запазва поста.

Костов, за да докаже, че може да се справи с апатията на ченгетата тук, се е развихрил и даже да не е изчакал професионалния празник Св.Архангел Михаил в петък, за да смрази голяма част от възловите фигури в дирекцията. Пред Флагман.бг той още в петък обяви, че сериозни промени ще има, но не каза, че ще текат под негово ръководство.

Със сигурност този път си заминава началникът на РУП-Несебър - легендарният Стайко Манев, през когото минаваха повечето назначения в самата дирекция и чиято дума при кадруването през последните осем години се зачиташе от всички вътрешни министри, независимо от политическата им окраска. Манев знаел, че сбогуването му е неизбежно и този път изобщо не си направил труда да взема болничен. Напротив – тръгнал на екскурзия за Португалия с общинска делегация от Несебър. Все още бил в странство. До края на седмицата в кабинета му трябва да седне нов началник. Имало три варианта в главата на комисар Костов за РУП-Несебър  – началникът на РУП-Приморско Галин Сгуров, началникът на Пето РУП-Бургас Иван Вълков или „доставка“ от Столичната дирекция на МВР.

В Несебър, заедно с Манев заявление за напускане е подал и единият от заместниците му – шефът на криминалния сектор Георги Василев. Търси се човек за овакантеното място. По непотвърдена информация за там Костов гласял новия кримишеф от дирекцията Стефан Конов, който това лято дойде от столичния Инспекторат на МВР.

Слуховете носят, че и другият заместник на Манев – Генчо Памукчийски, отговарящ за охранителната дейност, също си бил подал рапорта за освобождаване, но това не бе потвърдено.

„Памукчийски дойде в РУП-Несебър преди четири години и още не се е рутинирал до степен , която да му пречи да си върши работата в тази лудница – за три месеца през лятото спокойно можеш да откачиш, какво да говорим, ако навъртиш 10 години. Памукчийски остава, важен ни е“, каза ни източник от дирекцията.

Тежко бъдеще очаквал и зам.директорът на ОД на МВР Калоян Калоянов – един от малкото останали професионалисти сред масовото безхаберие, обзело полицията през тази година. Калоянов успешно ръководеше състава и като вр.и.д. директор след отстраняването на комисар Милен Димитров, познавайки както екипите, така и контингента. С идването на Костов от югозападна България обаче положението му се е влошило. Очевидно двамата си нямат доверие. До дни ще се разбере дали Калоянов ще оцелее, имало вариант дори да си тръгне обиден след рокадите. Една от идеите на Костов е да направи Галин Сгуров свой заместник, на мястото на Калоянов.

Към момента най-шокиращият ход на Костов е унизителното понижение на главния криминалист на дирекцията Николай Николов. Той, според непотвърдена информация, вече бил с разписана заповед за началник на  РУП-Сунгурларе, където за последните 6 месеца напр. има само една избягала от старчески дом баба. Ако това се случи, ще означава, че атестацията за Николай Николов е крайно негативна.


В ОД на МВР никой не потвърждава информацията ни за Николай Николов. Ако се окаже вярна, ще е най-голямата подигравка с известното ченге, нашумяло преди година с това, че една най-обикновена мутра потроши челюстта му при спор за паркиране.

Костов спешно търси още и началник на най-голямото полицейско управление – Първо РУП-Бургас. Там досегашният началник Красимир Кирязов изневиделица е подал заявление за пенсиониране. Нямало е натиск върху него да вземе това решение, но не са ясни и мотивите. Кирязов няма издънки в професионалната си биография.

Комисар Костов готвел промени и в ръководството на разследващите полицаи. Очаквало се да си
разменят местата главният разследващ полицай Недка Стоянова и заместникът й Златко Пеев.

„Размяната Пеев-Стоянова обаче няма как да се случи, защото тези назначения стават в главна дирекция „Разследваща полиция“ и не знаем кой е съветвал комисар Костов да се меси в техните работи“, коментират компетентни служители.

От около седмица в дирекцията било като разбунен кошер. Никой нищо не подхващал по отлежаващи разработки, защото не се знаело кой вятър накъде ще задуха и дали някой ефрейтор няма да се окаже генерал. Всеки следял всеки и слухтял. За тази обстановка допълнително допринасяла мълвата, че ексдиректорът Милен Димитров, отстранен заради започнало срещу него дисциплинарно производство,  работел за своето завръщане. Той често се появявал с папки из етажите на ведомството и поддържал контакти с тукашните ченгета, в готовност за реванш. Димитров е близък до Цветан Цветанов и Светлозар Лазаров. Ако това се случи – ще е прецедент в историята на МВР-Бургас.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване