11/10/14 22:56
(http://e-vestnik.bg/)

Единственият шанс на Йоханис срещу Понта

Клаус Йоханис. Снимка: от тв екрана

Пропагандният апарат и политическата надпревара на Виктор Понта се засилиха толкова много в последните дни, че трудно попадаш на вестник, сайт или телевизионно предаване, където да не се говори за втория тур на изборите като за вече спечелен от кандидата на Социалдемократическата партия СДП . Разбирам мотивите, които карат все повече румънци да мислят, че Йоханис няма вече никакъв шанс и Виктор Понта е почти победител.

Голямата разлика на първия тур между двамата и липсата на политически инстинкт у кандидата на Християн-либералния съюз, както и като цяло по-добрата мобилизация в лагера на Виктор Понта, са реалните аргументи, които поддръжниците на кандидата на СДП използват максимално ефективно в кампанията. Тук-там има по някой последен воин, който продължава да вярва в шансовете на Клаус Йоханис, вероятно с повече патос и решимост, отколкото самият Йоханис. И това казва в действителност всичко за реалните шансове на Йоханис да се класира пред Понта.

Голямата тема за гласуването на румънците в чужбина и подемането й от протестите, които в събота обхванаха няколко от големите градове в страната с кулминация в Клуж (където над 10 000 души излязоха на улицата в протест на начина, по който правителството на Понта организира гласуването на румънците в чужбина), не смятам, че е достатъчно, за да бъдат осигурени на Клаус Йоханис необходимите проценти за победа.

Колкото и да се разширят тези протести, те нямат мощта да променят нагласата на гласоподавателите в страната. Още повече, че основните новинарски телевизии - Антена 3, РеТеВе и от части Бе 1ТеВе, не се развълнуваха, когато центърът на Клуж беше препълнен от протестиращи. Трябва ли на протестите всеки ден да излизат десетки хиляди хора във всички големи градове на страната, за да може посланието им да не бъде пренебрегнато от медиите.

Единственият реален шанс, който Клаус Йоханис има срещу Виктор Понта, е телевизионен дебат, който засега изглежда, че никога няма да се случи. Виктор Понта няма никакъв интерес дебатът с Йоханис да се състои. В резултат на това цялата игра, която кандидатът на СДП и щабът му играят относно преговорите за този голям телевизионен дебат, са нищо повече от цинично мамене на медийните потребители.

Това обаче никак не извинява неясните послания на Клаус Йоханис. Той би трябвало да знае или да му се каже, че единственият начин да затвори огромната пропагандна уста около Виктор Понта е директно да влезе в устата на вълка, директно в телевизиите, които възприемат все по-критичен тон към него и там да опита да разкрие манипулациите и лъжите, които час след час ни наливат в главите.

Нямайки какво да губи предвид резултата от първия тур, Клаус Йоханис трябваше да вдигне мизата, приемайки всички дебати плюс няколко бонус. Пропускайки момента и преценявайки прекалено внимателно всяка своя стъпка, кметът на Сибиу има опасност въобще да не се срещне с опонента си в телевизионен дебат.

При липсата на такъв дебат, независимо от реалните мотиви, Йоханис ще е този, върху който ще падне подозрението, че го е избегнал. Ако самият той не покаже, че е по-добър от Виктор Понта, усилията на тези около него нямат значение. Включително и на тези, които излязоха или ще излязат на улицата, за да протестират срещу злоупотребите на правителството на Понта.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване