11/10/14 20:25
(http://pik.bg)

Небрежност! Забравиха кола на паркинг, тя натрупа 48 032 лева глоба

Небрежност! Забравиха кола на паркинг, тя натрупа 48 032 лева глоба

Преди 8 години столичанин си паркирал автомобила марка „Рено Сценик“ на непозволено място в София. След часове паякът безмилостно отнесъл „съгрешилата“ кола на наказателния паркинг при Театър „София“, където тя останала 7 месеца в очакване на своя собственик.

След като не се появил, била откарана в последното убежище на „забравените“ с години превозни средства в столицата - под моста за летището в кв. „Дружба 1“.Там лъскавата навремето френска кола ден след ден ръждясвала и потъвала в мръсотия. На петата година разсеяният стопанин си „спомнил“ за нея и се появил на наказателния паркинг. Погледнал я и казал, че е изгубил талона й. След което утешително добавил: „Ще дойда пак.“ И това било. Повече не се върнал. Ако все пак ненадейно се появи днес и поиска да си я вземе обратно, ще трябва да плати за станалото буквално златно „Рено“ точно 48 032 лв. Толкова е набъбнала санкцията от престоя му на паркинга от 2006 г. досега, пише "Преса".

Подобна съдба имат близо 200 автомобила, които трупат прах и гният от години за по 16 лв. на ден на паркинга на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) в „Дружба 1“, видя екип на „Преса“. От тях десетина дишат във врата на реното рекордьор и са натрупали санкции между 35 000 и 40 000 лв. Около 90 процента от всички коли са зарязани от софиянци, тук-там има някоя с пловдивска или плевенска регистрация. Срещат се и с чужди номера. Марките са всякакви - от трабантче и москвич до беемве, мерцедес, волво, ауди, мазда и форд. В автопарка на „забравените“ има и служебни микробуси, дори и таксита. Много от колите са със спихнати гуми от времето и зеят поне с по едно счупено стъкло, което просто се е разпаднало от температурните промени.

„Колите залежават с години при нас заради слабия интерес на собствениците към тях“, убеден е Евгени Стойнов, шеф на сектор „Специализирани паркинги“ към ЦГМ. От пътната полиция получават името на разсеяните стопани и телефоните им. Обаждат се да ги уведомят и в 90 процента от случаите получават отговор - продадох колата на друго лице и вече не ме интересува. Новият собственик очевидно не я е регистрирал в задължителния 14-дневен срок и така следата към него се губи. От паяците са опитвали и по-екстремни начини за издирването им като пращане на нотариални покани и писма с обратни разписки. Дори ходят директно по адреси, където се сблъскват често със заключени врати. Въпреки усилията им за 6 г. малко над 40 собственици са се отзовали и са дошли да приберат колите си обратно. Редки са случаите, когато някой е готов да прежали хилядарка-две, за да си вземе старата трошка. Цяло чудо било, че преди година мъж дошъл и си прибрал мерцедеса със софийска регистрация, като платил в брой 2224 лв.

Малко над 2000 лева дал и баща чийто син нямал смелост да му признае, че паякът е вдигнал семейната кола, и повече от година го лъгал, че я дал на приятел. Сред собствениците имало и група на „тузарите“. Те отказвали да си приберат колите и често надменно обяснявали: „Имам много и тази вече не ми трябва. Дръжте си я при вас.“ Според Евгени Стойнов най-вероятната причина за „забравените“ коли е, че стопаните им всъщност са с неизрядни документи. За да си получат обратно автомобила, те трябва да представят документ за собственост, за платена гражданска отговорност и шофьорска книжка.

Разрешение за вземане на колата обратно издавал само шефът на ЦГМ, след като му представят разписка за платената глоба. В момента изоставените коли на наказателния паркинг са натрупали глоби за 3,3 млн. лв.

От ЦГМ обаче не очакват да ги съберат и тази огром­на сума да влезе в хазната. Затова внесоха отново доклад в Столичния общински съвет да бъде въведен таван от 600 лв. за престой на паркинга след втория месец. Според съветника от транспортната комисия Зафир Зарков той ще се гледа на сесия в края на месеца и ще важи със стара дата. Целта е поне една четвърт от стопаните да имат реална възможност да приберат най-накрая колите си и по този начин да освободят места на препълнения паркинг, който е за 151 коли.

„Крайно време е да се направят законодателни промени, за да получим правото да ги продаваме на търг или пък да ги предаваме за вторични суровини, след като са престояли максимум една година в „Дружба 1“, категорична е шефката на дирекция „Паркинги и гаражи“ към ЦГМ Румяна Милова. Тогава ще може да се оправдаят и разходите от близо 1000 лв., които общината плаща всеки месец, за да бъдат стриктно охранявани с видеокамери, прожектори и служители забравените от стопаните си коли.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване