11/10/14 22:58
(http://e-vestnik.bg/)

Унгария - протестът срещу данък “интернет” прераства в опозиционна сила

Ройтерс

Протестът срещу данъка интернет в Унгария. Снимка: АП/БТА

Докато унгарският премиер консерватор се радва на солидна подкрепа, а в редиците на опозицията цари объркване, унгарците, обединили се срещу плана му да обложи с данък ползването на интернет, смятат, че са създали нова платформа за изразяване на несъгласие.

Най-големите улични протести от идването му на власт преди четири години принудиха Виктор Орбан миналата седмица да оттегли проекта за налога - смайващ обрат за човек, радващ се на широко парламентарно мнозинство и народна подкрепа, които обикновено му позволяват да упражнява властта, без да среща съпротива.

Свободната съвкупност от студенти, активисти и артисти, организирали протестите миналия месец, смятат, че са се докоснали до обществени настроения на недоволство, което сега може да се канализира срещу други политики на Орбан.

“Това е разнолика група, но тези хора са заедно и искат да продължат да действат”, казва 28-годишният студент активист Балаж Гюляш, организирал протестите чрез Фейсбук. “Сега сме в процес на търсене на правилния подход”, допълва той.

На Орбан, който през юли заяви, че иска да превърне Унгария в “нелиберална държава”, изказвайки възхищение от политическите системи в Китай и Русия, останалата част от Европейския съюз и САЩ гледат с безпокойство.

Въпреки че затегна хватката върху медиите и прати стотици съдии принудително в пенсия - стъпки, разкритикувани от Брюксел и Вашингтон като авторитарни - избирателите не подкрепиха опозицията. Това създаде политически вакуум, който протестното движение, оформило се на страницата на Гюляш във Фейсбук “Сто хиляди срещу данъка върху интернет”, се надява да запълни.

“Засега няма същинско движение, няма организирана политическа съпротива”, казва друг 28-годишен мъж - Мартон Гюляш, директор на трупа за алтернативен театър, присъединил се към протестите.

Само че, казва Гюляш, който няма роднинска връзка с Балаж, “Шансовете да възникне такова движения се усещат във въздуха”.

След като най-малко 50 000 души участваха в митингите срещу данъка, а 240 000 подкрепиха протестите на страницата във Фейсбук, правителството вече не можеше да пренебрегне движението, но го обвини, че е просто параван на линеещата социалистическа опозиция.

“Когато политическата воля се обърне срещу правителството, това вече не е гражданско общество”, казва правителственият говорител Золтан Ковач. “Криенето зад групи от гражданското общество придава определена специфика на унгарската опозиция. Като не могат да постигнат нещо чрез партиите, те използват групи от гражданското общество”, отбелязва той и добавя: “Изборите са време за политически решения, а унгарските избиратели съвсем ясно изразиха волята си”.

ПРАВО НА ОТХВЪРЛЯНЕ

Социалистите приветстваха протестите срещу данъка и прегърнаха основното им послание, но тази симпатия не беше взаимна: повечето говорители на протеста и участници в него ясно показаха, че презрението им е насочено към целия политически елит, а не само към управляващата партия.

“Те имат право да ни отхвърлят”, каза за Ройтерс председателят на социалистическата партия Йожеф Тобиаш.

“Продължаваме да смятаме, че те се организираха по законен начин и показаха, че в едно общество трябва да има последици, когато хората надигат глас срещу опитите за тоталитаризъм”, добави той.

С мнозинство от две трети в парламента управлението на Орбан се разглежда като неоспоримо до края на мандата му през 2018 г.

Скоростта, с която се организираха протестите против данъка, обаче показаха колко влиятелни могат да бъдат неформалните мрежи, създадени от неколцина обиграни в техническо отношение активисти. Те все още организират срещи, обикновено в кооперативно управлявани барове с имена като “Фриско”, “Аурора” или “Бек Дор”, из най-бохемските квартали на Будапеща.

Те разполагат със скромен паричен фонд за каузата, събран от протестиращите - две-три хиляди евро, както казва организаторът Карой Фюзеши, 30-годишен уебдизайнер и студент по философия.

Точно към това алтернативно множество, а не към преобладаващото политическо течение, където вече имаше връзки, се обърна за помощ Балаж Гюляш, след като на страницата му ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване