11/11/14 14:47
(http://pik.bg)

БСП внася законопроект, с който предлага решение на проблема с бюджетния дефицит

БСП внася законопроект, с който предлага решение на проблема с бюджетния дефицит

Последните две десетилетия са белязани от неолиберални политически модели. В България резултатите са видими за по-голяма част от българските граждани. Това каза на пресконференция след заседание на Националния съвет на БСП лидерът на социалистите Михаил Миков.

Социалната държава не беше реализирана във вида, в който беше заложена в конституционния модел, добави той. Падането на Берлинската стена отприщи процесите на прехода в цяла Европа. Българският преход имаше специфики.

Страната ни е една от малкото, които допуснаха да се разграждат производствени структури. В индустрията голямата приватизация беше извършена след рухването на банковата система, с капитали, голяма част от тях с неизяснен произход.

По различни изчисления в момента БВП е 2-3 пъти по нисък от нивата от 1989 г. Ако в края на 1989 г. страната ни бе сред водещите държави по икономически показатели, днес в класациите сме непосредствено преди развиващите се държави, коментира Янаки Стоилов.

Българската демокрация освен изборна, вече е и напазарувана. Голяма част от българите вече оценяват този период като неуспешен. Не става дума да реставрираме предишната система, но трябва да отчетем, че това, което е било по време на социализма, е възможно.

Преобладаващата част от хората възприемат прехода като провал, защото той не успя да изведе страната на по-високи нива на икономическа стабилност и социална справедливост, добави той.

По думите му БСП има основна роля за мирния характер на прехода и за утвърждаване на конституционния модел в България. Позицията за на президента за прехода не спомага за връщане на доверието на българските граждани в институциите.

Употребата на историята за политически резултати никога не е довеждала до добри резултати, заяви Михаил Миков. Той бе категоричен, че БСП ще направи всичко възможно при изработване на правилника на Народното събрание правата на опозицията да бъдат спазени.

БСП ще внесе законопроект, с който ще предложи конкретни мерки за запазване на бюджетен дефицит под 3%.

Председателят на партията Михаил Миков обяви, че днес , най-късно утре проектът ще бъде внесен в Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

До края на деня или утре ще внесем законопроект, с който намираме решение по отношение на бюджетния дефицит, така че той да не се превишава при осигуряването на средства за попълване на Фонда за гарантиране на влогове. Това каза председателят на БСП Михаил Миков, цитиран от Фокус.

„Що се отнася до актуализацията на Бюджет 2014 – смятаме, че има възможности от резерва на Управление „Банково” да бъдат осигурени средства за допълване на Фонда за гарантиране на влогове. Там, по наша информация, има около 4 милиарда лева, а са необходими далеч по-малко”, уточни той.

„Вторият вариант е да се търси ангажиране на ресурси от частните пенсионни фондове, които и без това в момента нямат особена доходност, които в този момент да се използват при едни нормални и добри условия за повишаване на капиталоемкостта на Фонда за гарантиране на влоговете. Има възможности за намиране на ресурси и по този начин. Тук не става въпрос социалистите да посягат, а за създаване на условия за инвестиции от страна на тези фондове в помощ на Фонда за гарантиране на влоговете – едни вземания, които при всички случаи са осигурени и обезпечени от държавата”, посочи Михаил Миков.

Той добави, че най-добрият вариант е от резерва на Управление „Банково” да се даде възможност за допълване на фонда до изплащане на гарантираните депозити.

Ще бъдем изключително настойчиви, за да разберем кое налага актуализация на бюджета в тези размери, извън спадналите приходи, за които има и макроикономически причини, каза още лидерът на БСП.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване