11/13/14 22:13
(http://pik.bg)

Министър Митов предупреди, че сме на прага на нова студена война

Министър Митов предупреди, че сме на прага на нова студена война

На прага сме на нова студена война. За това предупреди министърът на външните работи Даниел Митов пред годишната конференция по сигурността, която се провежда за трета поредна година, пише "24 часа".

Във форума взе участие и Сорин Дукару, помощник генерален секретар на НАТО.
Според Митов от едната страна на новата фронтова линия е Русия, която с военната си намеса в Източна Украйна опитва да пренапише международните правила и да извоюва нови сфери на влияние.

Другата посока на нарушаване на баланса е от юг, където екстремистски групировки използват брутални методи, за да удържат властта си над вече завладени територии.
Агресията на Русия погазва международното право и преначертава картата на Европа в ХХI век, генерира нови замразени конфликти, заяви още министърът. Според него това е директна провокация срещу европейските и евроатлантическите ценности.

На базата на тези факти българският външен министър прогнозира фундаментални промени в европейската сигурност. Освен това той посочи, че днес заплахите пред мира и сигурността са променени значително в сравнение с тези, които стояха пред НАТО преди 60 г. Сега те включват тероризъм, пиратство, кибератаки, енергийни кризи, хибридни войни, ядрени заплахи.

Черноморският регион е пресечна точка на много интереси и на различни играчи, посочи още Митов. Той призова страните от региона да поемат курс към ускорена евроатлантическа интеграция, която по думите му ще допринесе много за укрепване на сигурността в тази част на Европа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване