11/15/14 13:56
(http://pik.bg)

Йорданка Фандъкова: Брюксел дава винаги висока оценка на София

Йорданка Фандъкова: Брюксел дава винаги висока оценка на София

Кметът на София Йорданка Фандъкова отговори на въпросите на Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” по следните теми:

Получената от Йорданка Фандъкова награда „Кмет на годината” за усвояване на  евросредства.

    Йорданка Фандъкова заяви, че най-важната новина по отношение на евросредствата е дошла вчера – възстановяването на плащанията по ОП „Околна среда”. София е най-големият бенефициент и без професионалната работа и политическата воля на държавата и правителството това трудно би могло да стане. Кметът на София продължи, че през последната година администрацията е работила при спрени европрограми, но се е справила, не са били спрени проекти, но накрая вече е станало много трудно. Очаква се възстановяването на плащанията и по „Регионално развитие” и най-важното - пускането на програмите от новия програмен период. „Наградата, която получих, е много ценна за мен, защото е признание от кметове, почива на реално свършена работа и добре, че тази работа се оценява” заяви столичният кмет и продължи, че проектите на София за последния програмен период са на стойност около 3 милиарда лева, от тях 2 милиарда са безвъзмездни. Всички тези пари реално са влезли в столицата и са променили нейния облик. Благодарение на евросредствата намира трайно решение и проблемът с отпадъците на София.

Конкретното отражение на отблокирането на парите по ОП „Околна среда”върху София.

     Йорданка Фандъкова каза, че в средата на годината общината е отделила собствени средства за плащането на новите автобуси. Малко по-късно са отпуснати и средства за канализацията в Банкя. Продължен е и строежът на завода за отпадъци със заем от ЕИБ. Всички тези средства обаче са били предвидени за друго, например за строежа на детски градини, така че за София е изключително важно отблокирането на средствата по тази програма. До края на годината се очакват над 20 милиона лева за завода за отпадъци и около 15 милиона за новите влакове за метрото. За следващата година от стария програмен период има да се получават около 154 милиона лева. „Надявам се да започнем изграждането на третата линя на метрото със средства от новия програмен период, това е и голямата задача на новото правителство” каза Йорданка Фандъкова и добави, че правителството е показало, че има план за действие. Освен това гласуването на новия кабинет е дало на Брюксел знак за стабилност.

Посещението в София на Жозеф Дол, съвпаднало с последната проверка на кръстовището на Лъвов мост.

     Йорданка Фандъкова заяви, че всеки път, когато в София идват високопоставени представители на ЕК или ЕП, се старае да показва на място обектите, които се строят благодарение на европейската солидарност. Тя продължи, че Европа не дава пари за красиви думи, а за реално свършена работа. В случая идването на Жозеф Дол е съвпаднало с проверката на последния етап на кръстовището на Лъвов мост. Той  е присъствал заедно с Бойко Борисов на тази проверка, където освен строителството, са успели да видят и новите трамваи. „Аз съм щастлива, че всеки път, когато представителите на Брюксел виждат къде отиват европейските пари, те дават много висока оценка за София и това ни дава възможност да защитим и следващите проекти”, категорична беше Йорданка Фандъкова.

Готовността на столицата за зимата.

    Йорданка Фандъкова заяви, че тази година е започнала по-рано проверката на готовността на почистващите фирми. Те са задължени да разполагат с 238 автомобила за поддържане и 30 допълнителни камиони. Осигурени са средства за едно нормално поддържане до края на годината. Освен това фирмите са задължени да изкарват техниката и при прогноза за снеговалеж, така че цялата организация е факт, заложени са сериозни санкции за неизпълнение.

Състоянието на „Топлофикация”.

       Столичният кмет съобщи, че има гаранция за един нормален сезон. „Топлофикация” има редовни плащания към „Булгаргаз”, текущите задължения към тази компания са по-малко, отколкото „Топлофикация” има да получава от НЕК. Йорданка Фандъковапродължи, че има нов начин за изчисление на средствата, които хората трябва да плащат. Тя изтъкна също така, че очаква от новото ръководство на дружеството нов начин на комуникация с гражданите, избират се от СОС и трима омбудсмани за „Топлофикация”, на които ще помага и националният омбудсман Константин Пенчев, за да може да има и външен контрол.Отпаднали са и лихвите за прогнозните сметки.

Случаите с Петър Блъсков и арх. Дучев и съпротивата на гражданското общество срещу техните проекти.

    Според Йорданка Фандъкова гражданите винаги имат право да изявят своето желание или претенция. Общината обаче е длъжна да спазва закона и да търси решения, ако спазването на закона по някакъв начин противоречи на желанията на гражданите. В случая с арх. Дучев са му били предложени над 12 терена, той не се е съгласил, но през цялото време се е поддържал контакт. Йорданка Фандъкова продължи, че при проверката на жалбата на гражданите са били установени нарушения при издаването на разрешителното за строеж, прокуратурата е била сезирана и в момента тече много сериозна проверка.Столичният кмет потвърди, че арх. Дучев е дал съгласие за замяна, въпросът е да се намери подходящ терен, трябва обаче да се изчака завършването на прокурорската проверка. По отношение на проекта на Петър Блъсков нещата са на етап обществено обсъждане, там са се разразили споровете между инвеститора и живеещите наоколо граждани. „Това е тема, която сега се отваря, така че там ще се гледа внимателно и ако има възможност за балансирано решение, така че и законът да бъде спазен, и инвеститорът да е удовлетворен, и гражданите да са спокойни, ще се вземе такова решение, ако няма, ще трябва да се разговаря и да се върви към изпълнение на закона”, завърши Йорданка Фандъкова разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване