11/16/14 21:22
(http://www.klassa.bg/)

Ново лекарство за хепатит С от догодина

 Ново лекарство за хроничен хепатит С се очаква да бъде регистрирано в Европа догодина.

 

С него ще могат да се лекуват и българските пациенти, стана ясно на форум за хепатит С. Досега известната терапия помага на едва половината от пациентите, заразени с опасния вирус да се излекуват. „Процентът на успеваемостта на новата терапия е около 97-98%. Възможността за ново лечение е най-важна за хората, които не са се повлияли от досегашната терапия, и за тези, при които заболяването се е върнало след лечението. Чрез него ще може да се избегнат тежки странични действия на сега наличната интерферонова терапия”, казва д-р Иван Вецев, който е медицински консултант към Националната пациентска организация и Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист”.

 

„Рисковите групи за заразяване с хепатит С са хората, които приемат наркотици венозно, както и по-възрастни пациенти, които са получили кръвопреливане преди 1991 г. Тогава все още не съществуваха тестове за хепатит С и не се знаеше изобщо за неговото съществуване”, съобщи доц. д-р Йордан Генов от болница „Царица Йоанна ИСУЛ”. Инфектирането може да стане чрез използването на нестерилизирани медицински и татуировъчни уреди, дори и в козметично студио. Същевременно 18% от българите бъркат хепатит С с хепатит А и го смятат за болест на лошата хигиена. Това показва Национално представително проучване, направено след 1000 души у нас. Една част от нашенците директно асоциират хепатит С със жълтеница. 11% пък изобщо не знаят какво е хепатит С. Голяма част от българите смятат, че заразяването със заболяването става по фекално-устен път или чрез замърсена вода или храна. 1/3 смятат, че могат да се заразят по въздушно-капков път.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване