11/16/14 21:32
(http://www.klassa.bg/)

ТЕЖЪК КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

 Правосъдният министър Христо Иванов се опитва да уреди неправителствените организации с държавна хранилка. Това става ясно от поправки в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, качен на сайта на ведомството. Нормативният акт обаче поставя Иванов в тежък конфликт на интереси, тъй като според регистрите самият той се води управляващ на две сдружения. Интересен е фактът, че декларацията за конфликт на интереси на Иванов не може да бъде открита в интернет, за разлика от тези на негови колеги от служебния кабинет.

 

В готвените промени е записано, че се създава фонд за подкрепа на гражданските организации. Новата структура трябва да бъде финансирана по няколко направления, едно от които е доста нестандартно и предвижда във фонда да влизат 20% от конфискуваното в полза на държавата незаконно имущество. Освен това структурата трябва да получава и субсидия от държавния бюджет, както и да събира пари чрез благотворителни кампании и дарения.

 

Според плановете на министъра фондът ще се ръководи от изпълнителен директор и управителен съвет с шестима членове, като по равно ще са представени държавата и неправителствените организации с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза. Представителите на държавата ще се определят от МС. Съветът ще приема програма и ще решава кои проекти на гражданския сектор да получават финансиране. С проекта се създава още един нов орган – Съвет за развитие на гражданското общество към МС. Той ще има консултативни функции и ще дава становища по всички законопроекти и инициативи, свързани с неправителствения сектор, както и по изпълнението на стратегията за насърчаването му. За първи път в закона се записва, че отношенията между държавата и гражданските организации са на партньорство и взаимно уважение. Никъде обаче не се предвижда форма за регулация на сдруженията, нито за това те да започнат да обявяват своите финансови отчети пред Сметната палата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване