11/17/14 15:01
(http://pik.bg)

4409 граждани написаха писма за помощ до президентската институция

4409 граждани написаха писма за помощ до президентската институция

4409 граждани са написали писма за помощ до президентската институция за първите десет месеца на годината, съобщиха от „Дондуков" 2 за „Труд".

В това число влизат и всички искания по опрощаване на дългове, даване, възстановяване на българско гражданство и освобождаване от него, помилване и предоставяне на убежище, сигнали, жалби, декларации, петиции и предложения по въпроси, които са извън правомощията на президента. Жена е отправила искане до президента да я спаси от пчелите.

В писмото си до Плевнелиев тя го моли да й помогне, тъй като в селото има много кошери с пчели. Жената е алергична и всеки път, когато я ухапе някоя пчела, се налага спешно да лежи в болница.

Жената прави и предложение на президента да инициира закон, който да указва, че пчелните кошери трябва да стоят единствено извън населените места.

Президентът е отправил запитване до Министерството на земеделието и храните и получава отговор, че Законът за пчеларството допуска настаняването на пчелни семейства и в урегулирани поземлени имоти, като не са предвидени ограничения както за отстояния от други имоти, така и за броя на отглежданите пчелни семейства.

Изключение правят изискванията за разстояние до административни сгради, училища, детски градини и болници и до производствени замърсители на въздуха.

В част от изложенията до президента са поставени социални проблеми - нужда от финансова подкрепа и получаване на социални услуги, за намиране на работа, за решаване на жилищни проблеми, както и свързани с реда за отпускане на пенсия или нейния размер.

Имало и оплаквания от доставчици на обществени услуги, за проблеми в здравеопазването, образованието и науката, строителството и др.

Майка на три деца, чийто съпруг починал, потърсила помощ за отпускане на персонални пенсии на децата й, тъй като им били отказани наследствени пенсии поради недостатъчен осигурителен стаж на починалия.

Преписката била изпратена към НОИ, откъдето е получен подробен отговор, в който на подателката е указано какви документи са необходими, за да бъде преценено правото на персонална пенсия на децата й.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване