11/19/14 09:19
(http://pik.bg)

Борисов по стъпките на Путин

Борисов по стъпките на Путин

Каква съботна вечер изживя България-нейната чест на европейско и световно равнище защитаваха дребничката и лъчезарна Крисия и могъщият боец Кубрат Пулев! Малката певица събра гласовете на цяла Европа и бе класирана на второ място. Огромен успех, като се знае, че българите в чужбина не се трогват от общонационални каузи. Кубрат показа пред цял свят с мъжеството си и храбростта си,че заслужено е претендент за световен шампион. За нас индивидуалният подвиг е по-постижим, отколкотоколективният. Стига ни и това, но ни се искаше повече. Ех, как ни е необходима поне една победа, както се пее във филма „Белоруската гара“.Една победа няма да ни оправи икономиката, както се надяваше Кобрата, но ще ни върне самочувствието, надеждата, смелостта.

Начинът, по който се държаха политическите партии у нас при преговорите за новото правителство не беше подвиг, но във всички случаи беше нещо ново, позитивно. Затова и първите стъпки на кабинета, първите действия в парламента се очакваха с повишен интерес.Ще извоюваме ли победа над самите себе си, над досегашните порочни нрави?

Още първите стъпки на Бойко Борисов показаха, че той си представя постигнатото като пълен комфорт в парламента, като обезличаване на тази институция и установяване на парламентарна диктатура от народняшки тип, нещо като перонизма в Аржентина. Или като Общонародната партия на Путин в Русия. Или като Ердоган…Маргинализирането на партиите е съществена част от тези планове.Колкото и съжаления даизказва Борисов за слабата левица и слабата десница,той се стреми къмтова. Той инспирира конфликтите в РБ.

Никой не разбра как за една нощ смени решението си да се оздрави КТБ.Чул нещо от Иван Искров и то му повлияло.Искров каза това, което казва от месеци насам. А и Борисов многократно поиска оставката на Искров. Защо му повярва изведнъж? Никой не разбра. Искров се усмихна щастливо. Но нова изненада - на заседание на МС Борисов пита учудено защо Искров не подава оставка. Министрите пак са в шок. Каква е последната воля на повелителя на съдбините ни?

Нов ред и в парламента.Както обикновено се започна с журналистите, да не обикалят изкулоарите. Красимир Велчев заговори,че е необходимзакон за печатните медии, който да опази политиците от „жълтите медии“. Самите журналисти да го напишат. Не се подсмивайте. Вярно е, че за журналистите от печатните медии това ще е ограничаване свободата на словото.Но ще го напишат. Има си мераклии. Председателят на СЕМ дори предложи и печатните медии да минат под отговорността на злополучната институция. И ще му звънят от един кабинет не само за Волгин или за песен на някакъв рапър, но и за някоя карикатура, за някой коментар…

Следващата стъпка бе да се ограничат правата на опозицията в парламента - да не пита, да не критикува, да не предлага. Маските падат - не се е променило мнението на Борисов, че депутатите са лентяи. Ако новият правилник бъде приет, опозицията ще сезира КС. Но дали цялата опозиция? Парламентът е необходим на премиера, за да го аплодира и да свежда до народа неговите решения. Затова прекъсна заседание на НС, за да благодари за парите по „Околна среда“. След което си излезе.Велик, сюблимен, непостижим.

Не може да се отрече, че с помощта на медии, прокуратура, съдебни органи бяха положени всички усилия призавръщането да се скрият всички неприятни дела и следствия, показващи злоупотреби и престъпно упражняване на властта при първото управление на Борисов. Като се започне от делото за Чакъра и се стигне до Мишо Бирата. Скандалният факт с „изчезването“ на тефтерчетата на Златанов бе коментиран от Борислав Цеков: „всъчетание с убийството на вещото лице, което дешифрираше записите от незаконното подслушване с „цецомобила“ и да се постави в една редица съссмъртта на Мишо Бирата, настъпила скорослед като придоби гласност скандалният телефонен разговор с Борисов“. Смехотворни са усилията да се прехвърля отговорността за „горещия картоф“ с тефтерчетата. Министърът на вътрешните работи заяви в парламента, че не е на МВР, а материалите по делото са в Софийска градска прокуратура. От там пък уточниха, че не е при тях, а в Софийската районна прокуратура. Главният прокурор Цацаров пък се учуди защо въобще се интересуват от тези тефтерчета. Те нямали никакво значение, а Златанов вече бил осъден. Да де, но Златанов не е съден заради престъпните си отношения с носителите на инициалите във въпросните тефтерчета. Нима Цацаров се опитва да предпази управляващите, защото това са техните инициали? А защо парламентът скри името на Пеевски от тефтерчето, пита депутатът Методи Андреев.

Тези, които са повярвали в съжаленията на Борисов, че страната е останала без силна левица,вероятно са се учудили от включванетона АБВ в четворната коалиция и издигането на Калфин за вицепремиер без никаква необходимост. Все пак, по общо признание, реформираната БСП е лявата партия у нас и е най-демократичната от партиите на прехода. Бях написал още по време на изборната кампания, че Борисовси е поставил за цел да маргинализира БСП с всички възможни средства, включително и улесняване на ДПС да спечели повече места. В рамките на тези планове беше и издигането на ренегата Близнашки за служебен премиер. Не, това не беше само възнаграждение за услугата за подриване общественотодоверие в БСП. Това беше ясензнак към всички бъдещи отцепници от БСП: действайте, не се плашете, че ще останете без работа. Напротив, ще ви издигнем. В тази поредица от преднамерени действия е и вкарването на Калфин в кабинета. Борисов въобще не се е отказал от намерението си да изолира БСП и на нейно място да лансира като новата лява сила АБВ на Първанов. Каква ирония само, Георги Първанов - символ на новата демократична левица. Да се смееш ли, да плачеш ли?

Иначе си е за смях как важничи и си придава загрижен вид Ивайло Калфин като министър на социалните грижи. „Доходите трябва да растат“, открива Калфин. Колко далновидно! „Всеки иска да е добър и има право да бъде добър и благороден, когато го прави със свои средства. Аз благороден с чужди средства не искам да бъда“, отговаря министърът на финансите Горанов. Калфин обявява публично: „За Коледа трябва да има добавки за пенсионерите.“ Горките пенсионери, сигурно са си помислили, че Калфин го е уредил този въпрос, нали е член на кабинета. Иначе не би говорил. Да, но не е. Горанов отговаря, че добавки няма да има. Е, това е цялата игра на Калфин-той е добрият министър и иска за хората, а лошият финансов министър не му позволява.

След като в миналия парламент ГЕРБ показа пълно незачитане на парламентаризма, много е вероятно сега да заглушава критиката, като прибягва до обвиненията, че се подрива „националното единство“ и се спъват усилията на четворната коалиция. Но толерантност и коректен тон не означават отказ от политическа борба, от сблъсък на възгледи, от изобличаване на грешките и противопоставяне на престъпленията. Ако се обезмисли функцията на политическите партии, това ще означава побългарен вариант на Путин, Перон, Ердоган и други подобни претенденти за световната слава. И без това са налице симптомите на едни други периоди от нашата история, когато са идвали на власт военните, а партиите са били забранявани.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване