11/19/14 08:09
(http://pik.bg)

Невидими кърлежи носят кашлица и хрема

Невидими кърлежи носят кашлица и хрема

Невидими за човешкото око кърлежи и плесени ни разболяват от фалшив грип, пише „Телеграф”.

Затова хората масово се оплакват от кашлица и отпадналост и решават, че са пипнали грип. Много често обаче тези симптоми се причиняват от домашните акари, които се увеличават драстично през есента и зимата, предупреждават алерголози.

Затворените помещения са рай за микрокърлежите. Те се размножават в предмети като климатици, килими и плюшени завеси, като предизвикват респираторни алергии и бронхиална астма.

Според проучванията от 18 до 30% от хората са алергични към домашните акари, а други 50% са предразположени към това. На най-голям риск са изложени хора, които обитават помещения с климатици и офиси без стени.

Климатиците задържат много мръсотия и са идеалната среда за акарите, които се хранят с мъртви клетки от кожата ни. Лоша хигиена подпомага тяхното размножаване. В 30 квадратни сантиметра от килима ни например могат да живеят до 100 000 от тях, а матракът може да е дом на милиони от тях.

Друг вариант да си причиним алергия са плесените. Те се развиват при влага в сградите и със сигурност ще ги видим, ако нямаме подходяща изолация на външните си стени.

Затова лекари съветват да не стоим продължително в затворени помещения, а ако се налага – да проветряваме често. При настинка симптомите отминават за около седмица, докато при алергиите продължават много по-дълго. Затова трябва да спортуваме по-често и да се разхождаме на открито. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване