11/19/14 22:21
(http://e-vestnik.bg/)

Опомнете се, приятели от Реформаторския блок!

Аспарух Панов

През последните дни и месеци всички „стари муцуни” от политиката и журналистиката като че ли се надпреварваме да си спомняме и коментираме различни събития с четвъртвековна история. На този фон е просто удивително, как историята на СДС между 1991 и 1994 г. е на път да се повтори като гротеска в развитието на Реформаторския блок и неговото участие във властта… Предлагам поредния си спомен от времето, когато бях зам. председател на НКС на СДС по външната политика. Спомен, който посвещавам на Радан Кънев и Меглена Кунева с непреходна симпатия…

Вътрешното напрежение в СДС достигна своя връх през лятото на 1994 г., когато НКС “замрази” членството на Демократическата партия на Стефан Савов в СДС, а по-късно и я изключи от коалицията. По същото време напусналите СДС депутати създадоха новата парламентарна група “Нов избор”, начело с Димитър Луджев. В това горещо политическо лято СДС се тресеше по шевовете и се занимаваше с всичко друго освен с политика. Само за няколко месеца, между лидерите на СДС се натрупаха толкова интриги и омраза, които лично за мен бяха и си остават най-голямото ми емоционално разочарование от прехода.

През 1994 г. си позволих да публикувам във вестник “Демокрация” (бр. 154, 11 юли, 1994г.), едно изстрадано обръщение към моите колеги от ръководството на СДС с емоционалното заглавие “Опомнете се, приятели!”.
Ще си позволя да го цитирам, защото въпреки типичната за първите години на прехода патетика, то не е загубило актуалност и днес, когато подобни процеси в Реформаторския блок биха могли отново да подпомогнат връщането на БСП във властта. Ще го цитирам дословно, както е публикувано в „Демокрация”, като единственото, което съм си позволил (в рамките на шегата) е да заменя СДС с „Реформаторския блок”:

Опомнете се, приятели!

Политиката е изкуството на компромиса. Тази толкова стара, но и толкова пренебрегвана сентенция е движещата сила на човешкия напредък, на борбата на доброто със злото, на демокрацията с диктатурата. Без взаимни компромиси не може да бъде постигнато нито едно политическо споразумение. Без взаимни компромиси не може да съществува нито една сборна политическа формация, дори и тя да се нарича „Реформаторски блок”. Безкомпромисни в политиката са само екстремистите, фанатиците и диктаторите. Стогодишната история на БКП е великолепен пример докъде води политическата безкомпромисност.

Напомням всичко това не за да повтарям азбучни истини, а за да споделя дълбоката си тревога и огорчение от задълбочаващите се междуличностни и междупартийни противоречия в „Реформаторския блок. Опомнете се, приятели! Нима не виждате тъгата и разочарованието на нашите симпатизанти, на младите хора в България от взаимното оплюване и недоверие! Нима не чувствате огромната отговорност за бъдещето на тази прекрасна страна, която не заслужава жестоката участ да бъде управлявана повече от БСП.

Нима не разбирате, че крайностите в Реформаторския блок и от едната, и от другата страна трябва да бъдат изрязани и да се намери компромисът в името на общата цел! Проблемите не могат да се решават нито с декларации и подписки на „мравки” и „мравояди”, а с една откровена и добронамерена дискусия между политически съюзници и приятели. В бързо променящата се политическа ситуация решенията на един национален форум не трябва да се превръщат в догма за месеци наред. Догматичното мислене е приоритет на БСП, а не и на Реформаторския блок.

Ако продължавате да се „оплювате” днес, как ще управлявате утре заедно? Къде остана ведрото, оптимистично и усмихнато лице на „Реформаторите”, символ на свободата и разкрепостения човешки дух? Опомнете се, приятели! Реформаторският блок има нужда от консолидация. Нека сложим край на безумството “всеки срещу всеки”. Нека възтържествува политиката “всички срещу БСП, всички за България”.

Опомнете се, приятели!

Както можеше да се очаква, ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване