11/19/14 22:17
(http://e-vestnik.bg/)

Расистка партия намира многобройни поддръжници в Рочестър

Франс прес

Седнал на пейка в Рочестър, Югоизточна Англия, “Фантастик Пол”, безработен английски работник, сериозно обмисля да гласува за еврофобската и антиимигрантска партия ЮКИП, която се надява да спечели втори депутат на частичните парламентарни избори утре.

След като си счупил гръбначния стълб при злополука преди четири години, този петдесетинагодишен човек, който се представя с прякора си, е недоволен избирател на опозиционната Лейбъристка партия. Той се оплаква, че не намира работа в града, намиращ се на 50 км южно от Лондон. “Не съм расист, но има чужденци, които са склонни да работят за наполовина по-малко пари”, каза той.

Марк Реклес. Снимка: официален сайт

67-годишният Кийт Май, друг разочарован избирател на лейбъристите, също изразява недоволство от броя на чуждестранните граждани. “Смятам, че са прекалено много в тази страна”, каза той.

Дълго време смятана за убежище за най-дясното течение на Консервативната партия, Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) вече привлича избиратели от работническата класа, които харесват плановете й за строг контрол на имиграцията.

ЮКИП обещава излизане на Великобритания от ЕС и призовава за въвеждане на точкова система за имиграцията. “Имиграцията е проблем в страната, без значение дали живеете в Севера или Юга, Изтока или Запада, и за работническата класа, и за средната класа”, заяви заместник-ръководителят на ЮКИП Пол Нътол.

Марк Реклес, бивш депутат от Консервативната партия в избирателния район Рочестър и Струд в продължение на четири години, предизвика частичните парламентарни избори на 20 ноември като напусна формацията си и се присъедини към антиимигрантската партия.

Говорител на партията все пак счете за нужно да изясни в изявление някои двусмислени изказвания на “дезертьора”: “Нашата политика в никакъв случай не цели всички имигранти от ЕС да бъдат качени на кораб в Дувър и да бъдат върнати там, откъдето са дошли.”

Заради възхода на конкурентната формация в проучванията на избирателните нагласи с наближаването на парламентарните избори през май, премиерът Дейвид Камерън също изрази намерение да ограничи имиграцията от другите страни на ЕС, пренебрегвайки действащия в Съюза принцип за свободно движение на хората.

Двата града Рочестър и Струд олицетворяват различни реалности. Рочестър, който е послужил за фон на редица романи на Чарлс Дикенс, остава архетип на английския романтичен и живописен град с порутени старинни сгради, водещи към внушителен нормандски замък.

На другия бряг на река Медуей, която разделя избирателния район, Струд има вид на работническо градче и е заобиколен от социални жилища на километри околовръст.

По време на обиколката си от врата на врата в квартал на Струд, Марк Реклес доверява, че очаква партията му да постигне добър резултат сред всички политически слоеве, а допитванията предсказват убедителна победа за ЮКИП утре.

“Делът на избирателите на ЮКИП, които преди това са гласували за Лейбъристката партия, нарасна тройно, от 7 на 23 процента”, изрази задоволство той. В случай на победа той ще е вторият депутат на ЮКИП в парламента в Уестминстър след Дъглас Карсуел, спечелил с комфортна преднина в началото на октомври в Клактън-он-Сий, също след като напусна Консервативната партия.

Според Боб Питърс, собственик на антикварна книжарница в Рочестър, който съди по изказвания на свои клиенти, “големият страх е загубата на идентичност”. Макар и ЮКИП непрестанно да повтаря, че не е расистка партия, някои силно се съмняват в това.

“Хората, които казват, че искат Англия за англичаните, са тези, които гласуват за ЮКИП”, каза 56-годишната бавачка Люси след разговор с двама активисти, носещи табела с надпис: “Това е нашата страна, гласувайте за ЮКИП, за да си я получите обратно”. “Расизмът е главният двигател и мнозина от тях не знаят каква е идентичността им”, изразява съжаление тя.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване