11/20/14 08:37
(http://pik.bg)

Камера следи нивото на Марица на всеки час

Камера следи нивото на Марица на всеки час

Първата в страната видеокамера за следене на нивото на реките е монтирана в Пловдив на моста "Герджика" над Марица, съобщи доц. Ерам Артинян от филиала на НИМХ в града. Апаратурата заснема на всеки час 10-секундни клипове, с помощта на които специалистите изчисляват повърхностната скорост в течението на реката. От получените данни пък се прави оценка за дебита.

В момента Марица е далеч от критичното си ниво, твърди доц. Артинян. Дъждовете в региона ще продължат до събота сутринта, но няма да причинят наводнения. Синоптиците прогнозират, че за денонощие в Пловдивско ще паднат около 8 л /кв. м. По-силни ще са валежите в Родопската област - до 40-50 литра.
В пловдивския филиал на НИМХ от вчера официално заработи система за предупреждение на наводнения по р. Арда. Според специалистите тя дава възможност 5 дни по-рано да се прогнозира бедствието по данни, получени от общо 25 хидрометрични и метеорологични станции. Три от тях са инсталирани на язовирите "Кърджали", "Студен кладенец" и "Ивайловград".

"Има три нива на предупреждение, които съответстват на висока вода с повтаряемост 2, 20 и 100 години. Най-рисковото е последното", обясни доц. Артинян.
По думите му Арда е най-проблемната река в България, тъй като в източната част на басейна й горската растителност е по-рядка. По тази причина водата от интензивните валежи много бързо се стича по речните русла и причинява разливи. До такъв се е стигнало през 2005 г. в Смолян, когато Арда е текла по улиците на града. На следващата година пък е вдигнала нивото си с 11, 5 метра, но метеоролозите предварително били предупредили за голямата вълна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване