11/21/14 15:14
(http://pik.bg)

Всеки 33-и българин е носител на "дефектен" ген

Всеки 33-и българин е носител на "дефектен" ген

Всеки 33-и човек в България е носител на „дефектен” ген, причиняващ муковисцидоза, каза Марина Григорова, един от организаторите на акцията по безплатно кръвно изследване, съобщи "Фокус".

Кампанията ще се проведе на 24 и 25 ноември в Пловдив, София, Варна и Стара Загора. Могат да се изследват хора в репродуктивна възраст, планиращи бременност, а също и мъже, които имат поставена диагноза обструктивна азооспермия, защото при тях вероятността да са носители на дефектен ген е по-голяма.

Болестта муковисцидоза се проявява, когато и двамата родители са носители на дефектния ген. В този случай има 25% вероятност детето да е болно. Вероятността детето да е само преносител, т.е. да е взело дефектния ген само от единия родител, е 50%. 25% е възможността детето да е здраво. По думите на Марина Григорова, когато детето е болно се проявяват всички усложнения на болестта муковисцидоза, а когато то е взело само единия дефектен ген, то не страда от болестта, но я пренася и е възможно неговите деца да са болни.

Добре е, когато човек установи, че е носител на дефектен ген, да се изследва и партньорът му, за да се установи дали и двамата са носители. Оттам нататък може да се прецени възможността за раждане на болно дете. Според Григорова, информацията, че детето ти може да е болно носи ползи. ''Много е важно и за семейства, които имат по няколко опита ин витро. Защото да постигнеш резултат, но детето ти да е болно, е голяма травма. Навременната информация носи както физически облекчения за тялото, така и чисто емоционални, морални и душевни'', обясни Марина Григорова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване