11/21/14 06:02
(http://www.klassa.bg/)

Какво не подозирахме преди 10 години

 10 години са изключително голям период от време, поне що се отнася до динамично развиващия се свят на технологиите. Иновативни продукти от 2004-а днес ни се струват безнадеждно остарели или дори смехотворни. Едни водещи фирми са изчезнали от пазара, други са променили напълно дейността си. Какво не сме предполагали през 2004-а, че може да се случи в технологичния бранш? Тук привеждаме няколко примера. Съдейки по тях, дори не смеем да предположим какво ще се случи след 10 години. Няма да има iPhone?

 

NOKIA ИЗЛИЗА ОТ ПАЗАРА НА МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ

 

Nokia е символът на мобилните телефони. Или поне беше през 2004-а. Финландската компания залива света със здрави, луксозни и красиви апарати, а най-големият й успех е през 2007-а, когато владее владее 60 процента от пазара (приходите й са около 40 млрд. евро). Бъдещето пред гиганта изглежда безоблачно Днес ситуацията е коренно различна и Nokia вече дори не произвежда устройствата, с които се прочу. Microsoft изкупи мобилното подразделение на финландската компания и преди няколко седмици обяви, че смартфони Nokia вече няма да има. Апаратите от линията Lumia, които и досега работеха с операционната система Windows Phone, ще бъдат преименувани на Microsoft Lumia. През най-успешните си години Nokia разработи операционната система Symbian. След като смартфоните със сензорни дисплеи започнаха да набират популярност, се появиха по-съвременни и функционални платформи, които постепенно изместиха Symbian. После финландците опитаха да наложат също толкова неуспешно базираната на Linux операционна система Maemo (Nokia 770, Nokia N800, N810 и Nokia N900) и MeeGo (N9, N900 и N950). В крайна сметка Nokia реши да заложи на Windows Phone, с което подписа смъртната си присъда. Сега компанията опитва да се завърне на пазара с андроидския таблет N1, като лицензира бранда си на партньори за производство и продажби.

 

IBM НЕ ПРАВИ КОМПЮТРИ

 


 
Корпорацията IBM е сред създателите на персоналните компютри и самата тя въвежда това понятие с пускането на IBM PC през 1981 г. Дълги години произвеждаше много популярните лаптопи ThinkPad и настолните ThinkCentre. Към 2004-а продажбите на компютри на IMB спадат до критичното ниво и компанията вече не може да се конкурира с Dell и Hewlett-Packard. Ръководството решава да продаде губещите си бизнеси и да се съсредоточи в други сфери. Компютърното подразделение е продадено на популярната в Китай, но слабо известна в останалата част на света компания Lenovo, която преди се казвала Legend. Така приключва епохата на персоналните компютри IBM. Lenovo се справя повече от добре на този конкурентен пазар и вече е сред водещите производители на лаптопи.

 

СМАРТФОНИТЕ СА ОСНОВНО СРЕДСТВО ЗА ФОТОГРАФИЯ

 


 
През 2004-а цифровите фотоапарати от всички класове се радват на голяма популярност, тъй като нямат алтернатива. Само те могат да правят снимки с прилично качество. Фотокамерите в мобилните телефони са още в начален стадий на развитие и не са никаква конкуренция. Стандартната резолюция е 0,3 мегапиксела (640х480 точки), а в най-добрия случай – 1,2 мегаписела. За качествени матрици и оптика изобщо не може да се говори. Сега камерите на мобилните телефони са еволюирали толкова, че по качество на снимките не отстъпват на компактните цифрови фотоапарати, т.нар. „сапунерки”, които вече почти не се продават. Страничен ефект от цялата тази еволюция е, че хората масово почнаха да фотографират себе си и храната си – все неща, за които също не подозирахме преди 10 години.

 

APPLE ПЕЧЕЛИ ПРЕДИМНО ОТ СМАРТФОНИ

 


 
Дълги години Apple произвежда предимно компютри и лаптопи. Чак с настъпването на новото хилядолетие започва да навлиза в други сфери. През 2004-а компанията вече е наложила на пазара плеъра iPod (първият е произведен през 2001-а) и пуска онлайн магазина iTunes Store. Apple представя първия си смартфон iPhone през 2007 г. Новаторският апарат бързо си спечелва популярност в САЩ, а после и по света. Сега основните приходи на Ябълката идват от продажба на смартфони. Apple вече е на второ място в света по този показател след Samsung. Преди десетина години никой не предполага, че точно тези две компании ще доминират пазара на мобилни телефони. Nokia и Sony Ericsson изглеждат непоклатими.

 

ИМА САЙТ С 1 МЛРД. ПОТРЕБИТЕЛИ

 


 
Най-голямата социална мрежа Facebook е основана през 2004 г. от студента в Харвард Марк Зукърбърг. Тогава той е едва на 20 години. Първо сайтът е създаден изключително за възпитаниците на Харвардския университет, но по-късно достъп до него получават и студенти от други учебни заведения, които имат поща в домейна .edu. Социалната мрежа е открита за всички през 2006-а. Само година по-късно популярността й вече е нараснала лавинообразно и 23-годишният Марк Зукърбърг е станал най-младият милиардер в света. По данни от юли 2014-а във Facebook са регистрирани 1,32 млрд. профила. Това е първият сайт с повече от 1 млрд. потребители.

 

GOOGLE Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА РОБОТИ

 


 
Още преди 10-ина години Google беше най-голямата интернет търсачка. Но нищо повече. Едва ли някой е предполагал, че компанията ще създаде най-популярната мобилна операционна система Android и ще се занимава с разработки в най-различни сфери. Като се започне от оптична мрежа за широколентов достъп до интернет Google Fiber и се стигне до производството на автономни машини. Един от инициаторите за развитието роботиката в концерна е Анди Рубин – бившият шеф на подразделението Android. Google започва целенасочено да изкупува компании от този бранш. До 2012-та са погълнати 8 фирми за производство на промишлени роботи, за военни проекти и за човекоподобни машини. Сега гигантът притежава Boston Dynamics, Meka Robotics, Bot & Dolly, Holomni, SCHAFT Inc., Redwood Robotics, Industrial Perception Inc. и Autofuss. Наскоро Google показа прототип на автономен роботизиран автомобил, който е готов за масово производство.

 

INTERNET EXPLORER НЕ Е НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ БРАУЗЪР

 


 
Тромавият и пълен с бъгове Internet Explorer на Microsoft беше най-популярният браузър в света. Това се дължеше най-вече на факта, че се инсталираше на компютрите по подразбиране заедно с операционната система Windows. Така беше преди десетина години. Актуалната статистика показва, че IE е едва на трето място по популярност след лидера Chrome на Google и радващият се на голяма популярност в Европа Firefox. Сега Internet Explorer на майтап е известен като „програма за даунлоудване на други браузъри”.











Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване