11/21/14 06:05
(http://www.klassa.bg/)

Китайски суперкомпютър е най-бързият в света

 Китайският суперкомпютър „Тянхе-2” постави световен рекорд по скорост и за четвърти път подред оглави специализирания рейтинг Топ-500 на най-мощните изчислителни системи в света, предаде Синхуа. На второ и трето място останаха американските „Титан” и „Секвоя”. Класацията се прави по два пъти на година и включва 500-те най-мощни компютъра в света.

 

По време на система от тестове „Тянхе-2” е достигнал скорост от 33,86 петафлопа (квадрилиона операции с плаваща запетая в секунда). Суперкомпютърът е създаден от специалисти от Университета по отбранителна наука и техника към Народно-освободителната армия на Китай в гр. Чанша (провинция Хунан, Централен Китай).

 

Скоростта на „Титан”, създаден от Националната лаборатория в Оук Ридж, щата Тенеси, при същите тестове е 17,59 петафлопа. Третият суперкомпютър „Секвоя” с мощност 17,17 петафлопа.

 

Топ-500 е международен проект, в рамките на който се съставят класации и се прави описание на 500-те най-мощни компютърни системи в света. Той стартира през 1993 г. В неговите рамки два пъти годишно - през юни и през ноември - се публикува актуалната класация на суперкомпютрите в света.

 

По думите на създателите на Топ-500 в класацията тази година е намалял броят на американските суперкомпютри, които сега са 231, докато през юни бяха 233, а преди година – 265. Превъзходството на САЩ обаче се запазва. В цялостното подреждане Щатите са на първо място. Следват ги Китай, Япония, Великобритания, Франция и Германия, които заемат съответно от 2-ро до 6-о място.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване