11/21/14 19:50
(http://pik.bg)

НСИ: Българите са почивали по-малко това лято

НСИ: Българите са почивали по-малко това лято

По-малко са почивали българите през това лято в сравнение с предишното, показват данни на НСИ, обявени днес, пише "24 часа".

Туристическите пътувания от юли до септември са намалели с 2,2 на сто спрямо същия период на 2013 г. Спад е регистриран както на почивките в страната, така и в чужбина.

1,123 млн. български граждани са били на туристически пътувания през третото тримесечие. Преобладаващата част от тях - 83,1%, са ходили на почивка само в страната, 14 на сто - само в чужбина, а едва 2,9 процента са били и у нас, и зад граница.

Най-пътуващи се оказват младите българи между 25 и 44 г., показват данните на НСИ с шеф Сергей Цветарски. Те са 46,8 на сто от всички. Вероятно заради добрите оферти за почивки за третата възраст или за да почиват при децата си в чужбина, пенсионерите над 65 г. са пътували най-много в чужбина - 20,2 на сто.

Българинът продължава да не се доверява на туроператорите и предпочита да организира сам пътуването си. Едва 4,8% от почивалите у нас са ползвали туристическа агенция и 28,4 на сто от ходилите зад граница.

Средно едно пътуване в България през лятото е излязло 330,16 лв. на човек и 525,12 лв. - в чужбина. Разходите за служебни командировки у нас пък са били средно 200,30 лв. в страната и 868,67 лв. зад граница.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване