11/21/14 07:00
(http://www.klassa.bg/)

Под менте шапката на ВИП

 Преди ден бе излъчена новата „риалити звезда“ на тв шоуто „ВИП брадър“ - актьорът и режисьор Владислав Карамфилов, поизвестен у нас като Влади Въргала. Вече втори ден гледаме изпадналия във финансов колапс артист, когото продължават да „въргалят“ в почти всички телевизионни предавания на Нова тв. След всички приповдигнати коментари в ефира се замислих по какви критерии се подбират участващите в този формат, какви добродетели и ценности показват те с поведението си от екрана.

В тълкуването за ВИП персона е залегнало, че Very Important Person е много важен човек. Извинете, ама освен поп легендата ни Йорданка Христова имам проблем да се съглася, че който и да е от останалите участници е важен с познанието, поведението и навиците си.
Синът на истинската звезда в нашето кино Иван Иванов и на Петя Силянова - Стефан -WOSH MC, който бе сред малцината с нормално поведение, го каза простичко и ясно уж на шега: „Не искам никога повече да се събирам с хора като тези в къщата.“

Откровението на младия рапър, който впрочем засне и филм за баща си, не се нуждае от разяснения. Възпитан от родителите си, той вероятно дълго ще има кошмари от битово просташките изцепки в т. нар. Образцов дом.

Въпрос без отговор е как и защо продуцентите подбират за тези формати хора без ценностни и етични качества, дори такива без елементарни хигиенни навици, както се видя. Това ли са личностите за пример в артистично-творческия ни елит, та ни ги показват в подобни формати, които е известно, че влизат директно неканени в домовете ни.

Нямам за цел да обиждам и наранявам никого от участвалите в предаването. Те са такива, каквито са, и съм далеч от мисълта да морализаторствам, нито пък да им давам рецепти за поведение и живот. Не смятам обаче, че трябва да подминаваме мълчешком и с лицемерно безразличие факта, че ни показват не най-представителната извадка от артистичния свят. Или може би някой смята, че има какво да научи от нелепите изстъпления на плеймейтки, манекенки, водещи на скандални жълти предавания и замогнали се превозвачи в градския транспорт!?

Кой има потребност да гледа живота на тези хора, чиито качества будят съмнения. Такива предавания спомагат само за размиването на критериите ни за добро и зло, за искреност и лицемерие, за лъжа и истина.

Каненето на „поугаснали“ звезди като Памела Андерсън и Парис Хилтън в предишни издания трудно може да вдигне нивото на предаването.
А казват, че името на шоуто произлиза от романа „1984“ на Джордж Оруел, в който Големия брат (Big Brother) управлява диктатурата си.
Прави го, като наблюдава поданиците си чрез техните телевизионни екрани и им напомня това с фразата „Големият брат те наблюдава!“


 

Аделина ДЕЛИЙСКА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване