11/21/14 06:25
(http://www.klassa.bg/)

Прокуратурата поиска затвор за Филип Златанов

 Потвърждаване на ефективната присъда от 3,5 години затвор, наложена на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, поискаха вчера от Софийската апелативна прокуратура. От държавното обвинение настояха и втората инстанция да признае Златанов за виновен в извършване на престъпление по служба.

 

Прокурорът настоя подсъдимият да бъде признат за виновен и за решението за конфликт на интереси срещу Лидия Бунева – бивш главен одитор на Сметната палата. Според прокуратурата решението за нея

 

не било качено на сайта на комисията

 

освен това Бунева не била осведомена за въпросното решение и съответно е била лишена от възможността да се защити по съдебен ред. Защитата на Златанов от своя страна настоя той да бъде оправдан изцяло.

 

По-рано тази година Златанов беше осъден на първа инстанция на 3 години и половина затвор за това, че е укрил сигнал за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев, и за това, че не е уведомил Димана Ранкова за решение за конфликт на интереси срещу нея. Адвокатите на подсъдимия пък поискаха оправдателна присъда за своя клиент. След съвещание съдът реши, че ще се произнесе по казуса с решение в срок.

 

Преди да се стигне до пледоарии по процеса, в съдебната зала беше изслушан експертът Валери Костадинов, който трябваше да направи графологична експертиза на тефтерите със записки на Филип Златанов. От продължилия над час разпит на вещото лице стана ясно, че макар да е правил изследване още по време на досъдебното производство на уликите, той не знае, че конфискуваните тефтери са два. Костадинов бил виждал само един дневник в цвят черно, от който е изследвал 29 страници. Експертът обясни, че по време на досъдебното производство на него му е бил предоставен само един черен бележник, на който той си направил ксерокопие. Така, въпреки че по-късно тефтерите бяха задигнати от друг експерт, който трябваше да ги изследва, Костадинов е успял да направи експертиза на написаното в единия тефтер благодарение на направеното ксерокопие.

 

Пред съда Костадинов обясни още, че по време на досъдебното производство е решил, че тефтерът е писан от Искра Фидосова, „заради всички тия политически поръчки”. След като взел образец от почерка на Златанов обаче, установил, че дневникът е писан само от него. По време на заседанието стана ясно още, че самият Златанов е дал образец на подписа си в кафене, където бил извикан от експерта. В крайна сметка апелативните съдии не приеха като доказателство по делото новата експертиза, направена от Костадинов, заради обяснението му, че тя

 

е правена по ксерокопие

 

Магистратите приеха само заключението, касаещо израз от тефтера: „Лидия Бунева – См. палата. Мавродиев и Дянков се бият. Да се коригира решението.”

 

Според вещото лице написаното е от Златанов.

 

Непосредствено след това съдът прикани Златанов да даде обяснения, ако желае. В този момент обаче той пребледня, хващайки се за гърдите. Веднага беше извикан лекар, който му премери кръвното налягане и след това медицинското лице беше освободено. След като стана ясно, че Златанов е в добро физическо състояние, съдът отново го прикани да даде обяснения, но той заяви, че много искал да говори, но се бил уморил от продължителността на заседанието. „Дойде ми в повече. Гърдите ме стягат”, продължи той да говори с ръка на гърдите.

 

Съдът му даде още час време да се успокои и съвземе. След като заседанието беше възобновено за пореден път, Златанов категорично отказа да даде обяснения по случая с прословутите тефтерчета.






Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване