11/22/14 08:09
(http://pik.bg)

Взимат специални мерки срещу ебола у нас

Взимат специални мерки срещу ебола у нас

Специални мерки ще бъдат взети у нас срещу болестта ебола. Табели на границата, брошури, горещи телефони, маски и специални облекла ще ни пазят от смъртоносния вирус. Носилка инкубатор във ВМА пък ще пренася заразно болни, пише "Стандарт". 

Ебола в България няма. Успокояващата новина дойде, след като пациент със съмнение за болестта изправи държавата на нокти за 11 часа. За щастие пробите за ебола на софиянеца, завърнал се от Сиера Леоне, са отрицателни. Те бяха направени в Националния център по заразни и паразитни болести. Вероятно въпросният пациент боледува от малария. Въпреки че засега в страната ни няма случай на заразен, ще бъдат въведени извънредни мерки, за да се предпазим от смъртоносния вирус. По всеки един от граничните пунктове ще има табели и информационни материали. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов в парламента вчера. Той докладва за случая пред депутатите. Москов обясни, че табелите ще бъдат насочени към потенциалните носители на вируса на ебола. Те ще се отнасят до хората, които идват в България и през последния един месец са били в държава, където е имало заразени от болестта. За тях ще бъде открит специален телефон, на когото трябва да се обадят, за да могат да бъдат идентифицирани и прегледани. "Заради законодателството единственият начин е хората да бъдат активно информирани с ясни призиви да сигнализират. Ще бъде разкрита телефонна линия, на която ще могат да се обадят, това ще е за собственото им и на техните близки добро", каза Москов. "Ще последва и обучение на Гранична полиция", посочи той. Здравният министър допълни, че по пунктовете вече има термокамери, които могат да идентифицират вируса. Предстои да бъдат доставени специализирани облекла и маски в болниците. Във ВМА вече има специална носилка с барокамера, с която потенциални носители на вируса могат да се носят в изолатора. Според шефа на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев всички хора, идващи от държави, където има ебола, трябва да бъдат посрещани от инспектори на РЗИ. Експертите да им обяснят, че ако не се почувстват добре и дори ако ги заболи зъб, трябва да се обърнат първо към държавните здравни власти, към инфекциозна болница, смята Кантарджиев.

Според него пациент, който е бил в застрашена страна, не трябва да бъде разкарван по различни болници, а трябва да бъде отправен директно към инфекциозно отделение. "Не бива и да се вдига медиен шум и да се плашат хората", заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Нова тв. "Когато няма паника, трябва да се мисли, че трябва да имаме работещи лаборатории, работещи отделения и обучени лекари", подчерта той.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване