11/22/14 13:16
(http://www.klassa.bg/)

Джеймс Ставридис: Путин и ТТИП

 По време на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Пекин, а също и на срещата на Г-20 американският президент Барак Обама положи усилия да засили търговските и дипломатически отношения и да даде тласък на дълго отлаганото Транстихоокеанско търговско партньорство (ТТТП).

Той проведе и няколко срещи с руския президент Владимир Путин, без да бъде постигнат някакъв напредък за обстановката в Украйна.

Под международен радар се подготвя и едно от вероятно най-важните споразумения, които някога са обсъждани от двете страни на Атлантическия океан: Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТТИП), известно още като Трансатлантическа зона за свободна търговия (ТАФТА). Това са множество правила и регулации, които ще направят САЩ и голяма част от Европа свободна търговска зона, като вероятно общият обем на търговията ще се увеличи с 50%, според Европейската комисия и Белия дом.

Путин ненавижда това споразумение и не е трудно да се разбере защо: то ще обвърже Европа със САЩ, като по този начин ще засегне руското влияние. ТТИП е деликатно споразумение. То обаче притежава огромна реална стойност в геополитически план. По-силните връзки между САЩ и Европа ще бъдат в противоречие с ключовата стратегия на Путин да забие клин между САЩ и ЕС като централни членове на трансатлантическото общество.

Кои са ключовите елементи в трансатлантическите отношения?

Първо ценности и демографски данни. Нещата, които ние ценим, като демокрация, свобода, свобода на словото, свобода на религията и други, идват главно от Европа. Просвещението дава основите на ДНК на американското културно наследство, да не говорим за вълните от имигранти. До ден - днешен много фундаментални връзки между САЩ и Европа се основават на общия подход към гражданските права, съдебните органи и структурата на основните политически системи. Трябва да се спомене и че Русия остана извън процеса на Просвещението, а има и значителни културни разлики между западноевропейските и руските традиции.

На второ място е географията. За САЩ една от основните ценности на Европа е нейната стратегическа позиция на края на Евразия. Когато аз бях главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО, хората в САЩ често ме хокаха, защото подкрепях базите в Европа, където са "остарелите бастиони на Студената война". Но както стана ясно през последното десетилетие, тези бази са всичко друго, но не и остарели. Американците използваха бази в Европа за операции в Африка, Леванта и Централна Азия. Географското положение на Европа между САЩ и много от американските интереси в областта на сигурността и съюзниците на юг и запад от Европа остава жизненоважно.

На трето място НАТО остава в центъра на американските военни отвъдокеански операции. Афганистан, Либия, Балканите, Ирак, Сирия, пиратството и киберсигурността са все области, в които съюзниците на НАТО са рамо до рамо със САЩ. Америка никога няма да намери друга съкровищница от партньори в бойна готовност. Европейците отделят по 300 милиарда долара годишно за отбрана и имат милиони мъже и жени с готови армии и резерви.

Макар че Вашингтон би предпочел европейските държави да похарчат обещаните 2% от БВП за отбрана, факт е, че тези страни заедно представляват силно боеспособна сила под покровителството на НАТО. Фундаменталният принцип за сигурността няма да се промени, а активизирането на Руската федерация само разшири позицията на НАТО като златен стандарт за членство срещу сигурност.

На четвърто място е икономиката, която ни отвежда до ТТИП. Около 4,2 трилиона долара от търговията преминава през Атлантическия океан между САЩ и Европа. Това са най-големите търговски отношения в глобалната икономика с размери 60 трилиона долара. Така всички други търговски отношения на САЩ ще изглеждат като джуджета. Тази търговия продължава да функционира и днес без ползите от зоната за свободна търговия, която ще премахне регулаторните бариери и според търговски представител на САЩ ще създаде нови работни места в допълнение към вече 13-те милиона работни места, зависещи от търговията. ТТИП е обещаваща идея, а проектоспоразумението може да бъде финализирано до края на годината.

Естествено има и предизвикателства. И двете страни на Атлантическия океан са нервни относно редица моменти от споразумението – по-специално притесненията на Европа за конкурентоспособността в областта на селското стопанство; влиянието на производството на енергия и увеличението на фракинга; защитата на интелектуалната собственост; нивото на защита на културното богатство. На всички тези важни области преговарящите обръщат внимание и те са оптимистични, че тези въпроси ще бъдат разрешени.

Пред ратификацията ще има и препятствия. В Европа Европейският парламент ще трябва да одобри споразумението и ще бъдат повдигнати въпроси относно необходимостта националните парламенти също да участват. В САЩ Сенатът ще трябва да го ратифицира. Ще трябва да се обърне внимание и на статута на Канада и Мексико, които в момента имат зона за свободна търговия съгласно Северноамериканското споразумение за свободна търговия със САЩ. Същото го има и в Европа: има четири държави извън ЕС, които вероятно ще проявят интерес. Това са Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн.

Как това засяга геополитиката на региона, особено обтегнатите отношения на Русия със САЩ, НАТО и ЕС?

Освен икономическите изгоди за двете страни, има и геополитически ползи. Една икономически активизирана атлантическа общност с обща зона за свободна търговия е по-вероятно да остане твърда срещу руския натиск, който цели да разруши трансатлантическата солидарност. Една европейска икономика, която има огромни ползи от свободната търговия създава един по-силен военен партньор за САЩ и предоставя повече ресурси за отбрана. Споразумението може да подобри способността на атлантическото партньорство да споделя енергийни източници, като втечнения природен газ чрез свободна търговия.

ТТИП ще бъде силен сигнал за Русия, че Европа и САЩ са заедно във всички измерения – ценности, политика, сигурност и търговия. И ако Путин ненавижда това, от ТТИП вероятно има смисъл. 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване